Biserică veche de 220 de ani, restaurată de “Ambulanța pentru Monumente”

12 iulie 2021, 17:42

Biserica de lemn din Hilişeu Crişan este ctitorită în anul 1802. Este unică nu doar în județul Botoşani ci şi în toată ţara. A fost ridicată din bârne groase de stejar din porunca boierului Vasile Curt iar primul hram este ortodox, după credinţa boierului. Dar peste 50 de ani a început să poate de grijă bisericii şi Ana, nora lui Vasile Curt, care era catolică. Ea a rânduit să fie ridicate clopotniță şi un zid de cărămidă plus 15 statui sculptate în piatră, în mărime naturală: Iisus Hristos, flancat de doi îngeri şi cei 12 apostoli. Acet grup statuar nu a mai fost însă conservat de aproape 170 de ani.

Salvarea vine prin Ambulanţa pentru Monumente şi Asociaţia ACTUM. Iar studenți la arhitectură, profesori şi voluntari au hotărât să redea locului frumusețea de altădată.

Cele mai multe din materialele folosite provin dintr-o finanțare acordată de Ambulanța Monumentelor Transilvania.  Încercarea autorităților locale de a obține o finanțare europeană pentru acest monument de categorie B nu a avut sorți de izbândă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă