Biserică veche de 220 de ani, restaurată de “Ambulanța pentru Monumente”

O biserică unicat, ridicată în rit ortoodx, dar şi cu adăugiri catolice într-un sat din Botoşani, este acum salvată de studenţi la arhitectură, profesori şi localnici dintr-un sat din Botoşani. Restaurarea este asumată de Asociaţia  Actum şi Ambulanța pentru Monumente, un proiect susţinut  şi de Prinţul Charles. Fără intervenţia specialiştilor, 15 statui în mărime naturală care îl reprezintă pe Iisus şi apostolii, s-ar fi ruinat.

12 Iulie 2021, 17:42 (actualizat 12 Iulie 2021, 19:55) Știrile TVR |

Biserica de lemn din Hilişeu Crişan este ctitorită în anul 1802. Este unică nu doar în județul Botoşani ci şi în toată ţara. A fost ridicată din bârne groase de stejar din porunca boierului Vasile Curt iar primul hram este ortodox, după credinţa boierului. Dar peste 50 de ani a început să poate de grijă bisericii şi Ana, nora lui Vasile Curt, care era catolică. Ea a rânduit să fie ridicate clopotniță şi un zid de cărămidă plus 15 statui sculptate în piatră, în mărime naturală: Iisus Hristos, flancat de doi îngeri şi cei 12 apostoli. Acet grup statuar nu a mai fost însă conservat de aproape 170 de ani.

Salvarea vine prin Ambulanţa pentru Monumente şi Asociaţia ACTUM. Iar studenți la arhitectură, profesori şi voluntari au hotărât să redea locului frumusețea de altădată.

Cele mai multe din materialele folosite provin dintr-o finanțare acordată de Ambulanța Monumentelor Transilvania.  Încercarea autorităților locale de a obține o finanțare europeană pentru acest monument de categorie B nu a avut sorți de izbândă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI