Biologul Dumitru Jardan, conducătorul unei echipe care a reușit secvențierea genomului SARS-CoV-2 din România: Acest virus este identic cu cel din Wuhan

Coronavirusul este studiat în laboratoarele din toată lumea. Originea, răspândirea şi efectele lui sunt importante în producerea unui vaccin. Biologul Dumitru Jardan, coordonatorul unui laborator de microbiologie moleculară și conducătorul unei echipe care a reușit secvențierea genomului SARS-CoV-2 din România, a explicat în Ediție specială care este stadiul acestor cercetări.

29 Iunie 2020, 12:00 (actualizat 01 Iulie 2020, 09:23) Știrile TVR |
Biologul Dumitru Jardan, invitat în Ediție specială
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Prima concluzie și cea mai importantă este că acest virus este identic cu cel din Wuhan. Noi am arătat că virusul are în medie 9 mutații față de virusul din Wuhan, față de secvența de referință a virusului din Wuhan, și încearcă o răspundere cu o identitate de 99,97%. Deci putem să zicem că, practic, ele sunt identice", a subliniat biologul Dumitru Jardan.

"În primul rând trebuie să știm că avem de-a face cu același virus. (...) Acum, faptul că se secvențiază foarte mult în Europa și o să începem să secvențiem mai mult și noi o să ne ajute foarte mult să aflăm, de exemplu, să facem studii de epidemiologie moleculară, să vedem de unde a venit virusul, cum se răspândește, care sunt pattern-urile (modelele n.r.) de răspândire, ca să încercăm să-l oprim mai ușor. Așa, noi, de exemplu, am arătat că virusurile pe care noi le-am secvențiat pe lotul nostru ele clar au venit din Europa, face parte din variantele de virusuri care cirulă în Europa și majoritatea mutațiilor pe care le-am găsit noi au fost descrise în Anglia", a explicat cercetătorul.

"Mutațiile sunt niște schimbări în genomul virusului. Noi, de obicei, mutațiile le asociem cu un lucru rău, pentru că toată lumea când aude că e o mutație este ceva rău neapărat, că se va întâmpla un lucru rău. O mutație înseamnă, de fapt, doar o schimbare la nivelul genomului virusului, care s-ar putea să nu aibă niciun efect sau s-ar putea să aibă niște efecte destul de dramatice în anumite cazuri, dar până acum nu au fost descrise asemenea mutații la nivelul virusului SARS-CoV-2, cel puțin din ce am găsit, am studiat până în acest moment", a adăugat Dumitru Jardan.

Intervenția sa integrală, în secțiunea VIDEO

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 24°C 25°C
IASI 27°C 26°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 23°C 23°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI