Biologii și chimiștii au pichetat Min. Sănătății. Eliminarea unui document care atestă competențe pentru analize, principala nemulțumire

11 mai 2018, 10:58

ACTUALIZARE Cinci lideri ai Ordinului biochimiștilor au discutat cu reprezentanţii ministerului.

„Miercuri voi veni în audienţă la doamna ministru Pintea, îi voi prezenta din nou biblioraftul cu toate documentele depuse de noi de un an şi jumătate, la care nu primim niciun răspuns, pe indiferent ce temă. Pe data de 23 mai ne-au chemat la o discuţie tehnică privind elaborarea Titlului IX al proiectului de lege privind profesiile din sănătate, la care ne săriseră, ne-au uitat. Aceasta este victoria principală – că vom elabora, conform legii, împreună, Titlul IX al viitoarei legi a profesiilor din sănătate. De asemenea, s-a convenit ca în Titlul IX, împreună cu echipa de la minister, să includem: funcţiile, ocupaţiile noastre de specialişti medicali, de care făceau abstracţie până acum. Am convenit ca în acest Titlul IX să includem armonizarea pregătirii profesionale în medicina de laborator, care este un proiect european, la care şi România trebuie să subscrie”, a declarat Constanţa Popa, lector universitar la Facultatea de Biologie şi chimist medical principal, citată de Agerpres.

Ea a menţionat că miercuri va discuta cu ministrul Sănătăţii şi despre coeficienţii de ierarhizare şi salarizare, a căror modificare a stârnit nemulţumire.

„Am cerut nota de fundamentare a inversării coeficienţilor de ierarhizare, salarizare, faţă de funcţiile de bază din anii trecuţi şi am cerut şi să se găsească soluţii pentru coeficienţi de ierarhizare, salarizare asemănători cu ai medicului specialist, aşa cum am avut până în 2018, pentru că nu s-a schimbat nimic. Suntem aceiaşi oameni, aveam aceleaşi studii, aceleaşi responsabilităţi şi aceleaşi atribuţii. Voi vorbi miercuri cu doamna ministru. Nu se modifică nimic în legea salarizării, dar în legea ierarhizării profesionale trebuie să se modifice ceva”, a spus ea.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a declarat că proiectul de modificare a legii privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate se află în prezent în dezbatere publică, iar pe 23 mai toate organizaţiile profesionale din sănătate sunt invitate la discuţii, în baza observaţiilor şi propunerilor transmise.
„Drept urmare, această revendicare a reprezentanţilor Ordinului biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor a fost deja rezolvată de Ministerul Sănătății, înainte de acest protest”, a afirmat Oana Grigore.

Ea a precizat că ministrul Sănătăţii, care nu se află în Bucureşti, se va întâlni miercuri cu liderii OBBCSSR, pentru a discuta inclusiv despre coeficienţii de ierarhizare.

ACTUALIZARE Biochimiștii, biologii și chimiștii din sistemul sanitar au pichetat sediul Ministerului Sănătății între orele 10.30-12.30.

Ministerul Sănătății a elaborat anul trecut, concomitent cu noua lege a salarizării, un proiect de lege care elimină obligativitatea demonstrării competenței de a efectua analize de laborator în sistemul de sănătate.

În prezent, conform legii de reglementare a profesiilor, pentru a lucra într-un laborator de analize medicale, o persoană trebuie să dețină pe lângă diploma de licență (3, 4, 5 ani) și un document care demonstrează că are „competența de a efectua analize de laborator”.

Dincolo, de această nemulțumire, biochimiștii și chimiștii reclamă scăderea substanțială a veniturilor după noua lege a salarizării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă