Biodiversitatea, una dintre avuțiile cele mai de preț ale României. În pădurile României trăiesc aproximativ 3.000 de lupi

Aproape dispărut în vestul Europei, lupul încă se mai găseşte, în număr mare, în pădurile Românie. În Carpaţi mai trăiesc aproximativ 3.000 de "sanitari ai pădurii", una dintre cele mai mari populaţii de pe continent. Dar braconajul şi defrişările necontrolate pun în pericol tot mai multe habitate și distrug biodiversitatea, una dintre cele mai importante avuţii ale României.

16 Iulie 2018, 15:00 (actualizat 16 Iulie 2018, 15:02) Știrile TVR |
Sanitarul pădurii salvat cu bani europeni
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Un lup care se apropie de pradă este surprins de camerele video ale "Romsilva", în toiul nopții de 4 aprilie. Senzorii se declanșează, din nou, o luna mai târziu, când își fac apariția un urs și un râs.

În Parcul Natural Putna-Vrancea sunt 12 zone de protecție integrală. În aceste teritorii este interzisă vânătoarea și exploatarea lemnului pentru protecția habitatelor.

Curbura Carpaților a rămas una dintre puținele zone din Europa cu ecosisteme sănătoase, în care trăiesc toate cele trei specii de carnivore mari.

Dar nu întotdeauna a fost așa. Lupul, prădătorul suprem, a fost aproape exterminat în perioada socialistă. În cosecință, după 1990, ecosistemele au fost perturbate.

Pădurile s-au umplut și de căprioare și mistreți bolnavi, care s-au înmulțit necontrolat. În ultimul timp am surprins foarte multe filmări cu cerbi și ciute.

Acum, biologii Parcului Natural Putna-Vrancea fac eforturi uriașe să conserve specia. În 2010, au început un proiect cu fonduri europene, de peste 350.000 de euro, că să identifice și să monitorizeze haitele de lupi din zona.

Deși efectivele încep să își revină, cea mai mare problema a devenit, acum, braconajul.

Camerele video au surprins, recent, doi braconieri care pescuiau în Cheile Tişiţei, deși este interzis.

Specialiștii Administrației Parcului Natural, și-au propus să continue proiectele de conservare, cu ajutorul banilor europeni.

Un capitol aparte este educarea populației. România este una dintre țările europene cu cele mai mari populații de lupi și de alte carnivore mari.

În pădurile noastre încă trăiesc aproape 3.000 de "sanitari ai pădurii ", estimează specialiștii. În comparație, belgienii au văzut, anul acesta, primul lup în sălbăticie din ultimul secol. Semn că biodiversitatea a fost și a rămas una dintre avuțiile cele mai de preț ale României.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI