Biletele de transport s-au scumpit în ultimul an pentru toate tipurile de călătorii

15 martie 2023, 18:50

Faţă de anul trecut, biletele de tren sunt mai scumpe cu peste 20 de procente. Într-un răspuns oferit Ştirilor TVR, conducerea CRF Călători spune că decizia de creştere a tarifului a fost luată ca urmare a majorării preţurilor la combustibil, energie şi piese.

Trenul rămâne, în România, cel mai ieftin mijloc de transport pe distanţe lungi.

Mădălina Chițu, jurnalist TVR: Anul trecut, în fiecare minut, cel puţin 100 de persoane au mers cu trenul. Litoralul a fost destinaţia de top aleasă de cei mai mulţi români care au folosit acest mijloc de transport.

Ultimele date oficiale privind inflaţia, arată că transportul este pe lista celor mai scumpe servicii, în februarie. După biletele de tren, călătoria cu avionul s-a scumpit cu peste 17 procente.

Preţurile mari nu i-au speriat pe români, care au călătorit cu avionul, în 2022, aproape la fel de mult ca şi în 2019.

Mădălina Chițu, jurnalist TVR: Anul trecut, numai de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti a decolat sau aterizat la fiecare 5 minute cel puţin 1 avion. Cel mai intens trafic s-a înregistrat în luna august, în timp ce cele mai puţine zboruri au fost înregsitrate în luna februarie.

Marius Popescu, expert în aviaţie: Un efect direct al scumpirilor biletelor de avion este şi acesta al majorării barilului de petrol. Totodată, se observă practic o cerere mai ridicată pentru acest segment de zbor cu destinaţie premium. Românii încearcă să caute bilete cu curse directe, în defavoarea celor cu escală şi să plătească cu peste 35% mai mult.

În perioada următoare sunt anunţate noi scumpiri, puse tot pe seama inflaţiei.

Cosmin Vasile, reprezentant agenţie de turism: Perioada aceasta este cea mai bună pentru a-ţi rezerva o vacanţă pentru vară. Ai varinata să optezi pentru cel mai bun preţ pentru că ai posibilitatea să beneficiezi de ofertele de early booking.

Estimările arată că anul acesta vom călători şi mai mult decât o făceam în 2019, anul dinaintea pandemiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite