Bilanţul tsunamiului din Indonezia este în creștere: sute de oameni au murit, peste o mie au fost răniți

24 decembrie 2018, 15:20

ACTUALIZARE Tsunamiul care a lovit sâmbătă seara Indonezia a provocat moartea a cel puţin 373 de persoane şi a rănit peste 1.400 de oameni pe insulele Java şi Sumatra, potrivit unui nou bilanț anunțat luni de autorităţi, relatează agențiile internaționale de presă. „1.459 de persoane sunt rănite, iar 128 sunt date dispărute”, a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale de gestionare a dezastrelor, potrivit Reuters.

Sute de militari și voluntari continuă operațiunile de căutare și salvare în Indonezia, la două zile după ce țara a fost lovită de tsunami. Cel puțin 57 de oameni sunt și acum dispăruți. Valurile uriașe care au lovit sâmbătă au distrus sute de locuințe, hoteluri și magazine.

Tsunamiul a venit la o zi după erupția vulcanului Krakatau, surprinsă într-o înregistrare de amator. Aceasta a provocat alunecări de teren subacvatice care au generat valurile uriașe. Președintele Indoenziei a vizitat zonele afectate și a promis măsuri pentru îmbunătățirea sistemelor de avertizare.

Indonezia nu are un sistem funcțional de avertizare de tsunami din 2012 din cauza vandalismului și a problemelor tehnice. În plus, până acum nu a dezvoltat unul care să detecteze alunecările de teren subacvatice sau erupțiile vulcanice.

Zonele de coastă rămân în alertă și rezidenții au fost sfătuiți să fie vigilenți.

Ieri, vulcanul Krakatau a început să erupă din nou nori uriași de cenușă vulcanică și există riscul declanșării de noi valuri ucigașe. Tsunamiul de la sfârșitul săptămânii este al doilea care lovește Indonezia anul acesta. În septembrie, peste 2000 de oameni au murit după ce valurile provocate de un seism au lovit în plin uscatul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite