Bilanţul preşedinţiei române a Consiliului UE: 90 de dosare de negociere încheiate în 100 de zile. Interviu exclusiv cu ambasadorul Luminiţa Odobescu

25 aprilie 2019, 13:18

Despre aceste realizări şi priorităţile pentru următoarea perioadă, aflăm detalii în exclusivitate de la reprezentanta permanentă a României la UE, doamna ambasador Luminiţa Odobescu, intervievată în exclusivitate de Lucian Pîrvoiu.

Bilanţul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene adună, la o sută de zile, 90 de dosare de negociere încheiate, adesea în condiţii dificile.

“A fost o perioadă extrem de intensă din punct de vedere legislativ. Am petrecut, aş putea spune, zile şi nopţi în negociere, atât în cadrul Consiliului, cât, mai ales în trialoguri cu Parlamentul European. Am vrut să arătăm că suntem o preşedinţie ambiţioasă, o preşedinţie care livrează şi cred că acest lucru s-a văzut. Când vorbim de rezultate, vorbim de dosare legislative închise, care au un impact în viaţa de zi cu zi a tuturor cetăţenilor noştri”, a precizat reprezentantul permanent al României la UE, ambasadorul Luminiţa Odobescu.

Orice întârziere în negocierile interinstituţionale ar fi dus la o amânare a unor programe extrem de benefice pentru cetăţenii europeni, până după alegerile europarlamentare şi constituirea unui nou legislativ comunitar. Printre dosarele extrem de importante încheiate în perioada preşedinţiei române, directiva gazelor naturale, directiva copyright, programul spaţial de cercetare, Orizont 2020. Nu în ultimul rând, preşedinţia română a Consiliului a pus umărul şi la rezolvarea unei probleme stringente, scoase în evidenţă de criza migratorie din 2015.

Ambasador Luminiţa Odobescu, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană: “În domeniul migraţiei am reuşit să închidem dosarul privind garda europeană de coastă, un dosar foarte important pentru frontierele externe ale Uniunii Europene”.

În a doua parte a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România se va concentra pe dosarul extinderii UE în Balcanii de Vest, care va fi discutat de liderii Uniunii în Consiliul European de vară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite