Bilanţul atacului cibernetic: 200.000 de mii de victime în 150 de ţări, printre care şi România

Directorul Europol este îngrijorat de faptul că ameninţarea atacului cibernetic global nu s-a încheiat. Luni, când funcţionari din diverse instituţii îşi vor deschide calculatoarele la serviciu, ar putea constata că sunt virusate. Hackerii sunt căutaţi în continuare. În România, bilanţul atacului este de 322 adrese IP publice. CERT-RO a comunicat că există informaţii despre probleme în 4 reţele sau sisteme gestionate de sectorul public.

14 Mai 2017, 15:47 (actualizat 14 Mai 2017, 20:31) |


Computerele virusate au fost blocate, iar hackerii cer între 300 şi 600 de dolari în bitcoins pentru accesul la fişierele din fiecare calculator.

Directorul Europol a declarat la un post britanic de televiziune că puţini sunt cei care au plătit și că ameninţarea persistă.

"Nu am mai văzut aşa ceva", a spus şeful Agenţiei de combatere a criminalităţii, care se aşteaptă ca numărul victimelor atacului cibernetic să crească odată cu revenirea oamenilor la muncă.

Londra a reunit comitetul COBRA, grupul special pentru situaţii de criză, după ce sistemul de sănătate a fost grav afectat de atacul cibernetic.

O parte din probleme au fost remediate. Se menţine însă incertitudinea legată de efectele deschiderii calculatoarelor de către angajaţi, după primul atac masiv.

Experţi în domeniu se aşteaptă la o nouă versiune a virusului.

Între timp, se lucrează contracronometru la instalarea unor sisteme de protecţie capabile să facă faţă noului model de atac cibernetic. Acesta a exploatat o breşă din sistemul Windows.

LI JIANHUA, director al Şcolii de securitate cibernetică, Universitatea Jiao Tong din Shanghai: "Utilizatorii individuali nu sunt capabili să-şi redobândească fişierele. Modul în care au fost criptate prin virusul de răscumpărare este destul de avansat".

Mai mulţi experţi susţin că atacul global ar fi avut la bază instrumente specifice, dezvoltate de agenţia de securitate a SUA, NSA, care au fost furate.

La nivelul Europol a fost creată o echipă specială, care este implicată în ancheta internaţională.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI