Bilanțul unei zile negre pentru Ucraina. Moscova: Invazia este un ”succes”, au fost atinse toate obiectivele stabilite pentru prima zi

Război în Ucraina. Bombardament
Război în Ucraina. Bombardament
24 februarie 2022, 20:41

”Toate misiunile încredinţate grupurilor de militari ai forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru ziua aceasta au fost îndeplinite cu succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Conform acestuia, în urma bombardamentelor efectuate începând din zorii zilei cu aviaţia şi cu rachete de înaltă precizie au fost distruse 83 de ţinte terestre ale armatei ucrainene.

Generalul rus menţionase în ultima sa intervenţie distrugerea a 74 de instalaţii terestre ale infrastructurii militare ucrainene, inclusiv 11 aerodromuri, trei posturi de comandă, o bază navală, 18 staţii radar şi sisteme de apărare antirachetă S-300 şi Buk-M1, precum şi a unui elicopter de atac şi a patru drone turceşti Bayraktar.

Lovituri în profunzime asupra infrastructurii militare ucrainene au atins capitala Kiev, oraşul Kramatorsk (din est), unde se află cartierul general al armatei ucrainene, Harkov, al doilea oraş al ţării, oraşul Odesa de pe ţărmul Mării Negre şi Mariupol, oraşul cel mai apropiat de zona frontului din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.

”Ruşii au pus în practică o fază de pregătire a câmpului de luptă, denumită ”shaping”: neutralizarea întregii apărări antiaeriene, a bazelor aeriene, suprimarea mijloacelor de război electronic. Ei sunt pe cale să câştige superioritatea aeriană înainte de lansa acţiuni terestre de amploare dinspre Belarus, Crimeea şi din est”, explică un ofiţer francez, care crede că ”ruşii sunt porniţi către ocuparea întregii Ucraine”.

”Asistăm deocamdată la o campanie militară rapidă care vizează dislocarea, încercuirea şi distrugerea forţelor ucrainene prin mai multe atacuri simultane lansate pe timp de noapte” dinspre nord, est şi sud, remarcă Franz-Stefan Gady, expert militar la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS).

”Forţele ucrainene sunt aliniate de-a lungul frontierei actuale a pretinselor republici (din Donbas, Doneţk şi Lugansk), în tranşee. Se pare că blindatele ruseşti vor încerca să realizeze o încercuire a Donbasului dinspre vest, venind din nord (…), şi plecând din Crimeea vor încerca să facă joncţiunea pentru a izola armata ucraineană în faţa Donbasului pentru a o neutraliza şi a o forţa să se predea”, anticipează militarul francez menţionat mai sus.

La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat ”abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev” faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineaţă o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri cu rachete asupra infrastructurii militare ucrainene, urmate de o ofensivă terestră pe mai multe fronturi, inclusiv dinspre Belarus, de unde conform Kievului au fost trase şi patru rachete balistice.

Trupele ruse au cucerit până în prezent un aerodrom de lângă capitala Kiev, centrala de la Cernobîl şi zone din sudul Ucrainei, inclusiv o parte a regiunii Herson, unde 13 civili şi 9 militari ucraineni au fost ucişi în atacuri. Oraşul Ghenicesk, port la Marea Azov, a fost de asemenea cucerit de trupele ruse, care au preluat controlul şi asupra unor obiective strategice, precum o hidrocentrală şi canalul Crimeei de nod, care furnizează apă regiunii Herson.

Cel puţin 40 de soldaţi ucraineni şi circa 50 de soldaţi ruşi sau combatanţi din estul separatist al Ucrainei au fost până în prezent ucişi în luptele care, conform Kievului, se desfăşoară aproape pe toată graniţa cu Rusia. La Odesa au fost ucise într-un bombardament cel puţin 22 de persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite