Bilanț revizuit în Turcia și Siria: Peste 50.000 de morți în urma cutremurelor devastatoare

Siria cutremur
Siria cutremur
28 februarie 2023, 18:23

În Siria, numărul morţilor este de 5.951, conform unui bilanţ alcătuit marţi, din informaţii cumulate din mai multe surse.

Cel mai recent bilanţ din Turcia, furnizat duminică de Agenţia publică pentru managementul catastrofelor (AFAD), este de 44.374 de decese.

Astfel, numărul total al morţilor în urma seismelor care au lovit cele două ţări pe 6 februarie este de 50.325.

Cutremurele au devastat mai multe regiuni din nordul şi vestul Siriei, o ţară afectată de aproape 12 ani de un conflict care a făcut aproape 500.000 de victime și care a cauzat strămutarea a milioane de persoane.

În zonele aflate sub control guvernamental, Ministerul sirian al Sănătăţii a recenzat 1.414 morţi, un bilanţ rămas neschimbat de mai multe zile.

În regiunile care nu mai sunt controlate de oficialii din Damasc, frontaliere cu Turcia, autorităţile locale au anunţat 4.537 de victime.

Un oficial din domeniul sănătăţii din acele regiuni, Maram al-Sheikh, a declarat marţi pentru AFP că acest bilanţ este „aproape definitiv, întrucât majoritatea victimelor aflate sub dărâmături au fost găsite”.

Bilanţul a fost alcătuit în colaborare cu unul dintre partenerii locali ai Biroului de coordonare pentru chestiuni umanitare al ONU (OCHA), Assistance Coordination Unit (ACU), a adăugat oficialul sirian.

ONU a reţinut acelaşi număr şi a precizat că se bazează pe datele transmise de ACU.

Bilanţul include, potrivit lui Maram al-Sheikh, toate zonele rebele afectate de seism, controlate de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) în nord-vest şi de facţiunile siriene pro-turce în nord.

Din 6 februarie, AFP se bazează pe bilanţul publicat de Căştile Albastre şi de salvatorii voluntari din zonele rebele, care recenzează doar victimele găsite de echipele lor.

Maram al-Sheikh a precizat că bilanţul autorităţilor pe care l-a prezentat se bazează pe datele obţinute din spitale, centre medicale, de la Apărarea Civilă, precum şi de la consiliile locale, care au documentat îngroparea victimelor fără ca ele să fie transferate în spitale.

Înaintea acestei noi numărători, bilanţul centralizat de AFP în Siria era de 3.688 de morţi.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite