Bilanț pe surse deschise. Jurnaliștii BBC au identificat peste 3.000 de soldați ruși morți în Ucraina. Din ce regiune provin cei mai mulți

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
1 iunie 2022, 16:04

Bilanțul întocmit de BBC îi include doar pe acei soldați al căror nume complet a putut fi confirmat pe baza informațiilor liderilor regionali și ale presei locale. Întrucât oficialii regionali și instituțiile de presă nu raportează numele tuturor morților, se crede că numărul real al pierderilor militare rusești este semnificativ mai mare, precizează site-ul Meduza.

Împreună cu o echipă de voluntari, jurnaliștii BBC Rusia au urmărit rapoartele deceselor militare publicate de șefii regiunilor în care militarii în cauză s-au născut sau au trăit, precum și rapoartele publicate de instituțiile de presă locale și de instituțiile de învățământ unde au studiat cei decedați.

Pentru a vă face o idee despre câte decese militare nu au fost incluse în statisticile regiunilor, BBC a studiat datele din 11 cimitire regionale, unde soldații ruși au fost îngropați după 24 februarie.

De exemplu, jurnaliștii au descoperit că 42 de militari ruși au fost îngropați într-un cimitir de lângă Ulianovsk de la începutul invaziei. Jumătate dintre cei decedați nu au fost numiți public – nici măcar pe rețelele de socializare. În alte cimitire, BBC a descoperit că numele a 30-100% dintre militarii recent îngropați nu fuseseră raportate public.

Extrapolând aceste statistici, BBC presupune că lista sa de decese raportate conține „cu 40-60% mai puține nume” decât numărul real de militari înmormântați în Rusia de la începutul războiului la scară largă.

Ministerul rus al Apărării a raportat doar de două ori pierderile de trupe în cele trei luni de când Moscova a început invazia în Ucraina. Ultimul bilanț oficial – 1.351 de soldați uciși și 3.825 de răniți – a fost prezentat pe 25 martie.

Dintre toate regiunile Rusiei, Daghestanul a suferit cele mai multe pierderi – 176 de decese raportate public, potrivit BBC. Buriația s-a clasat pe locul al doilea (cel puțin 136 de decese), iar regiunea Volgograd s-a clasat pe locul al treilea (cel puțin 109 decese). Există doar șase decese cunoscute de la Moscova, chiar dacă locuitorii capitalei reprezintă 9% din populația Rusiei.

Aproximativ 20% dintre decedații identificați au servit în infanteria motorizată. De la sfârșitul lunii mai, acest grup a depășit forțele aeriene ale Rusiei în ceea ce privește pierderile (parașutiștii reprezintă 19% din decesele raportate public).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite