Bilanțul violențelor din Franța. Președintele Emmanuel Macron, așteptat să anunțe măsuri pentru ieșirea din criză, se va adresa națiunii luni seara

9 decembrie 2018, 13:42

Președintele Emmanuel Macron se va adresa națiunii luni seara, la ora locală 20.00, în ceea ce va fi prima intervenție a șefului statului francez de când au debutat protestele „vestelor galbene.”

A fost o noapte lungă la Paris și în multe alte orașe ale Franței. Evacuați de pe bulevardul Champs Élyséee, tineri îmbrăcați în negru și cu eșarfe care să le ascundă fața s-au îndreptat spre Place de la République unde au spart și vandalizat magazine și au distrus mobilier urban.

Scene similare au avut loc la Bordeaux, Toulouse sau Lyon.

Proprietarii magazinelor și cafenelelor vandalizate evaluează pagubele și încearcă să șteargă urmele dezastrului. Ministrul Economiei, Bruno Le Maire vorbește despre o catastrofă pentru comerț și pentru economie, după al patrulea episod al „vestelor galbene”.

Dupa ce autorităâile au anunțat că renunță la mărirea taxelor pentru carburanți, acum „vestelor galbene” cer mărirea salariului minim, reducerea vârstei de pensionare și scăderea impozitelor.

Jurnaliștii de la The Times care au citat un raport al societății de securitate cibernetică  New Knowledge, scriu că peste 200 de conturi de pe rețelele de socializare au difuzat fotografii și imagini cu violențe care nu au nicio legătură cu protestul „veste galbene”.

Mai multe surse au spus că autoritățile franceze verifică o serie de conturi false care au contribuit la amplificarea protestului, dar că este devreme să se pronunțe pe marginea celor scrise de The Times, care a mai adăugat că aceste conturi false ar putea avea legătură cu Rusia.

În acest moment, cel mai așteptat este discursul lui Emmanuel Macron, anunțat pentru începutul săptămânii.

În funcție de anunțurile președintelui, „veste galbene” vor decide dacă vor continua protestul.

Nu este clar dacă Emmanuel Macron va face noi concesii. Președintelui francez i s-a reproșat în repetatate rânduri aroganța pe care a manifestat-o față de revendicările „vestelor galbene”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite