Bilanțul tragic al gripei continuă să crească și a ajuns la 28 de morți. Trei decese au fost confirmate marți în București, Timiș și Caraș-Severin

22 ianuarie 2019, 09:51

Un bărbat de 70 de ani şi două femei de 71 şi 75 de ani sunt printre ultimele victime ale gripei. Toţi trei aveau şi alte probleme de sănătate şi nu se vaccinaseră.

Debutul bolii este brusc. Apar simptome ca febră foarte mare, 39 – 40 de grade, dureri de cap şi dureri musculare puternice, tuse, secreţii nazale. În general, bolnavii se simt atât de rău, încât nu pot face nimic. Cei cu boli cronice, gravidele, bătrânii şi copiii mici riscă să ajungă la complicaţii.

Speriați, mulți oameni merg la medicii de familie să se vaccineze. E nevoie însă de două săptămâni ca să apară anticorpii care ajută organismul să lupte cu boala. Iar în cele mai multe cabinete, dozele au fost epuizate.

Vaccinul se găseşte greu şi în farmacii.

Sunt la mare căutare şi antiviralele, dar şi măştile de protecţie. În multe farmacii, s-au terminat stocurile.

Ca să limiteze răspândirea virusului, autorităţile au luat mai multe măsuri.

În toate şcolile şi grădiniţele, trebuie făcut zilnic triajul epidemiologic. Ministrul Sănătăţii spune că şi cadrele didactice pot trimite copiii bolnavi acasă.

 

–––––––––––––––––––––––––

Soțul unei femei care a murit de gripă îi acuză pe medicii de la Spitalul din Slobozia că soția sa a murit după ce s-a prezentat de două ori la Urgență cu simptome de gripă, dar a fost trimisă acasă. Femeia de 45 de ani a ajuns săptămâna trecută la Spitalului Județean Slobozia cu febră și dureri musculare. Medicii i-au prescris o rețetă și au trimis-o acasă.

A revenit a doua zi și a plecat cu alt tratament. După doua zile soțul a chemat ambulanța acasă, iar medicii au constatat decesul pacientei. Conducerea Spitalului din Slobozia susține ca femeia a fost trimisă acasă pentru ca nu avea febra prea mare.

Nu se știe deocamdată cauza decesului, dar testul rapid de gripa a confirmat prezenta virusului de tip A.

Din cauza creșterii alarmante a cazurilor de gripa, Spitalul din Târgu Jiu este primul care a intrat in carantina.

Iar la Iași spitalele și-au luat măsuri de siguranța și au achiziționat testele de depistare rapidă a virusului gripal.

În Buzău a izbucnit un focar de gripă la Grădiniță nr 8. 6 copii cu vârste între 4 și 5 ani, din aceeași grupă, au fost diagnosticați cu gripă, la sfârșitul săptămânii trecute. Astăzi, doar trei colegi de-ai lor erau la grădiniță.

Ca sa ne protejam de virozele respiratorii trebuie să purtăm măști, să ne spălăm pe mâini și să folosim batiste de unică folosință. Și, foarte important este să nu confundam gripa cu răceala.

La Institutul Matei Balș numai în weekend s-au prezentat aproape 1300 de persoane cu afecțiuni respiratorii, de la bebeluși și până la persoane de 80 de ani.

Conform procedurilor, dacă numărul cazurilor crește cu 20 la sută, față de media ultimelor trei săptămâni, se declara oficial epidemia de gripă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă