Bilanțul tragediei din Munții Dolomiți: 7 morți, 15 dispăruți, dar căutările continuă. Experții susțin că avalanșa s-a produs din cauza valului de caniculă care a lovit Italia

4 iulie 2022, 17:49

Echipele de salvatori continuă căutările în Munții Dolomiți, după avalanșa de ieri, dar eforturile lor au fost îngreunate de vremea rea. Plouă destul de puternic, iar elicopterele nu s-au putut ridica de la sol.

ALBERTA FORGIARINI, corespondent TVR în Italia: Sunt 15 persoane dispărute, însă numărul este în continuă actualizare. Salvatorii vorbesc despre un carnagiu pe care l-au găsit acolo, abia identifică victimele, probabil cu ajutorul ADN-ului.

În zonă a ajuns și premierul Mario Draghi, care a avut o ședință de urgență cu oficialii locali și s-a declarat șocat de cele întâmplate.

MARIO DRAGHI: Aceasta este o dramă care cu siguranţă are un element de neprevăzut, dar la fel de sigur este şi o consecinţă a distrugerii mediului şi a schimbărilor climatice. Toată Italia plânge victimele de aici.

În încercarea de a identifica persoanele dispărute, autoritățile italiene au cerut ajutorul publicului.

GIANLUCA ZAIA, preşedintele regiunii Veneto: Am cerut familiilor care au membri și prieteni plecaţi în excursii în complexul Marmolada să anunțe dacă au veşti de al ei.

Așa s-a ajuns ca presa locală dar și autoritățile române să fie informate că trei cetățeni români sunt dispăruți pe munte, lucru infirmat ulterior.

Citește și MAE: Românii a căror dispariție a fost semnalată de familie sunt în afara oricărui pericol.

ALBERTA FORGIARINI, corespondent TVR în Italia: Despre românii dați dispăruți de presă – trei dintre ei au anunțat că sunt bine. Ei se aflau în perimetrul acelei zone, dar nu aveau semnal. Deocamdată nu se știe despre celelalte 15 persoane dispărute ce naționalitate au, însă salvatorii spun că sunt șanse minime ca cineva să mai fi supraviețuit.

Violența acestei avalanșe i-a luat prin surprindere chiar și pe cei mai experimentați oameni ai muntelui. De altfel, printre cei decedați și identificați se află și doi alpiniști italieni, ghizi locali perfect echipați și cunoscători în detaliu ai zonei.

GINO COMELLI, serviciul Salvamont Alpin: Sunt ghid aici de peste 40 de ani, iar ce s-a întâmplat a fost total de neprevăzut. Un eveniment la o asemenea scară nu poate fi anticipat. Au mai fost mici alunecări de teren, aşa cum se întâmplă oriunde la munte, dar nu la asemenea proporţii uriaşe.

Experții spun că singura explicație o reprezintă valul de caniculă ce a lovit peninsula săptămâna trecută și care a adus temperaturi record chiar și la peste 3.000 de metri înălțime. Ieri, în momentul producerii avalanșei, au fost înregistrate 17 grade Celsius, iar specialiștii se tem că asemenea ruperi ale unor blocuri de gheață riscă să se întâmple din nou.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite