Bilanțul Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA: 37 de demnitari condamnați definitiv în perioada mai 2013 – iulie 2018

9 iulie 2018, 22:27

În ultimii 5 ani, Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată 68 demnitari: 14 miniștri și foști miniștri, 39 deputați, 14 sentori și 1 membru al Parlamentului European.

Dintre aceștia au fost condamnați definitiv 37.

Dintre cei 37 de demnitari condamnați definitiv, 9 erau miniștri și foști miniștri, 21 deputați, 6 senatori și un membru al Parlamentului European.

În perioada mai 2013 – iulie 2018, valoarea măsurilor asiguratorii institutite de DNA a fost de peste 2 miliarde de euro, iar procentul de achitări s-a menținut la 10%, sub media europeană.

„Acest procent dovedește că am fost preocupați în mod permanent de respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor și de respectarea garanțiilor procesuale, aplicând legea în mod egal”, se subliniază în raport.

Potrivit documentului, în perioada prezentată a crescut anual numărul rechizitoriilor, al inculpaţilor trimişi în judecată, al demnitarilor investigaţi şi valoarea măsurilor asiguratorii dispuse.

În anul 2016 a fost o creștere a numărului de rechizitorii cu 72% față de 2012.

(w500) Numărul r

Câștigarea încrederii publice s-a realizat prin faptul că Direcția Națională Anticorupție a aplicat legea în mod egal, nu a avut și nu are rețineri în a atinge vârful piramidei rețelelor de corupție, indiferent de apartenența politică sau calitatea oficială a persoanelor cercetate și indiferent de averea deținută de aceștia, se subliniază în document.

La detalierea măsurilor asiguratorii impuse, se menționează că în 2016 s-au instituit măsuri asiguratorii de peste jumătate de miliard de euro – cea mai mare valoare de la înființarea instituției. Tot atunci, Direcția Națională Anticorupție a reușit să instituie măsura sechestrului pentru două proprietăți situate în Saint Tropez – Franța până la concurența sumei de 5.066.300 EURO. Totodată, s-a instituit măsura sechestrului cu privire la două imobile din Barcelona până la concurența sumei de 534.310 EURO. Au fost formulate și solicitări de instituire a sechestrului în Cipru, Elveția și Germania până la concurența sumei de 7.816.485 RON, echivalentul a 1.737.417 Euro.

Raportul face referire la observațiile și propunerile transmise de DNA pentru optimizarea cadrului legislativ, incluzând aici propunerile privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Independența procurorilor reprezintă o condiție esențială pentru asigurarea imparțialității activității Direcției Naționale Anticorupție și protejării procurorilor față de eventuale tentative de influențare a desfășurării anchetelor, se arată în raport. Astfel, printre prioritățile exercitării mandatului de procuror șef s-au aflat respingerea oricăror intenții sau acțiuni care aduceau atingere statutului constituțional al procurorilor direcției sau care vizau discreditarea ori intimidarea acestei categorii profesionale.

„Presiunile exercitate în spațiul public au depășit de multe ori limitele unor critici acceptabile într-o societate democratică, uneori atacurile provenind din partea unor condamnați sau inculpați care dețin sau au deținut funcții importante în stat. Au existat în ultimul an numeroase atacuri la adresa procurorilor DNA sau a activității direcției, care au devenit mai agresive și mai numeroase față de anii precedenți”, se menţionează în raport.

Au fost formulate către Consiliul Superior al Magistraturii cereri de apărare a independenței procurorilor din Direcția Națională Anticorupție atunci când au existat atacuri sau presiuni prin declarații publice asupra procurorilor sau activității direcției și au fost înaintate cereri de apărare a independenței și prestigiului justiției, ca urmare a apariției în mass-media a unor afirmații denigratoare la adresa corpului procurorilor sau care au adus grave încălcări ale dreptului la imagine a magistraților procurori.

Potrivit Raportului anticorupție al Uniunii Europene publicat în 2014, DNA este prezentată drept unul dintre cele 5 exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene.

Documentul publicat pe site-ul DNA menționează distincțiile și premiile primite de Laura Codruța Kovesi:

  • Distincția „Femei curajoase din întreaga lume” în anul 2014 din partea Ambasadei SUA la București
  • Decorația ”Comandor al Ordinului Steaua Polară” oferită de către regele Suediei la 14 iunie 2016;
  • Decorația “Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare” oferită de Președintele Franței la 15.01.2016;
  • Premiul „Europeanul Anului 2016”, distincție care recunoaște „lupta curajoasă și susținută împotriva corupției la nivel înalt” oferit de Reader’s Digest în anul 2016
  • Premiul “Speranța” din partea Societății Timișoara, distincție acordată Direcție Naționale Anticorupție „Pentru cea mai însemnată contribuție la instaurarea democrației, destrămarea structurilor comuniste și menținerea speranței în România”.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă