Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus explodează în China după schimbarea metodologiei de definire a infectării. Oficiali importanți au fost concediați

China a anunţat joi 15.000 de contaminări suplimentare cu noul tip de coronavirus, un salt record, pe care specialiştii de la Beijing îl explică prin adoptarea unei noi metodologii de definire a cazurilor de infectare, informează AFP, citată de Agerpres. Principalii oficiali din Hubei, provincia unde a izbucnit epidemia, au fost demiși.

13 Februarie 2020, 10:06 (actualizat 13 Februarie 2020, 10:29) Știrile TVR |
Coronavirus. Spital în China

Cifra îngrijorătoare şi sancţiunile disciplinare alimentează speculaţiile potrivit cărora gravitatea epidemiei de pneumonie virală provocată de Covid-19 ar fi putut să fie subestimată.

Comisia de Sănătate din Hubei a anunţat joi 242 de noi decese în provincie. Este, de departe, cea mai mare creştere a bilanţului victimelor înregistrată în 24 de ore de când criza a debutat în capitala provinciei chineze, oraşul Wuhan.

Cifrele anunţate joi contrastează puternic cu cele din ziua precedentă: China anunţase cel mai mic număr de noi contaminări înregistrate în ultimele două săptămâni. Un renumit expert chinez a prezis chiar "un vârf" al epidemiei până la sfârşitul lunii februarie.

Bilanțul a fost comunicat după redefinirea mai largă a cazurilor de infectare. De acum înainte, autorităţile locale vor contabiliza cazurile "diagnosticate clinic".

De exemplu, o radiografie pulmonară în cazurile suspecte poate fi de acum considerată ca fiind suficientă pentru diagnosticarea virusului. Până joi, un test de acid nucleic era indispensabil.

Autorităţile chineze justifică această nouă metodă printr-o "mai bună cunoaştere" a bolii şi a simptomelor sale şi prin dorinţa lor de a-i ajuta pe pacienţi să beneficieze cât mai repede de un tratament.

"În acest gen de epidemie, există două metode: fie să foloseşti o plasă cât mai largă pentru a te asigura că niciun bolnav nu se strecoară prin ochiurile plasei, fie să faci o depistare rapidă", însă cea din urmă necesită mai mult timp, a declarat Kentaro Iwata, profesor la Universitatea Kobe din Japonia, expert în boli infecţioase.

Noile cifre ridică bilanţul în China la aproape 60.000 de cazuri confirmate şi la cel puţin 1.355 de morţi.

Coincidenţă sau nu, cel mai înalt oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC) din Hubei, Jiang Chaoliang, a fost demis din funcţie.

El a fost înlocuit cu primarul din Shanghai, Ying Yong, un apropiat al preşedintelui Xi Jinping.

Principalul oficial comunist din Wuhan, Ma Guoqiang, a fost de asemenea demis.

Demiterile au fost anticipate, întrucât nemulţumirea opiniei publice chineze este foarte mare. O mare parte dintre cetăţenii chinezi acuză de mai multe săptămâni autorităţile locale că au reacţionat cu întârziere în faţa primelor cazuri ale bolii.

Nemulţumirea populaţiei s-a apropiat de nivelul unei furii generalizate după decesul lui Li Wenliang, unul dintre primii medici care au lansat un avertisment legat de apariţia epidemiei. Mustrat de Poliţia locală, care îl acuza că răspândeşte "zvonuri", medicul chinez a fost el însuşi infectat cu Covid-19.

Pentru moment, 99,9% din decesele înregistrate pe plan mondial s-au produs în China. În afara acestei ţări, Covid-19 a provocat moartea unei singure persoane: un cetăţean chinez, care a decedat în Filipine.

În Japonia, situaţia este în continuare tensionată la bordul navei de croazieră Diamond Princess, plasată în carantină în apropiere de Yokohama: 218 persoane sunt contaminate.

Joi dimineaţă, carantina a fost decretată pentru prima dată şi în Vietnam. Vizată este o comună cu 10.000 de locuitori, din apropiere de Hanoi. 15 persoane sunt afectate de epidemie în această ţară.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI