Bilanțul deceselor provocate de cutremure în Turcia și Siria a depășit 22.700. Încă se întâmplă miracole: O femeie în vârstă de 40 de ani a fost salvată de sub ruine după 104 ore

10 februarie 2023, 08:26

ACTUALIZARE Primarul Londrei, Sadiq Khan, a postat pe Twitter un videoclip care arată „momentul incredibil” când un pompier londonez, Dom Mabbett de la stația de pompieri Edmonton, a ajutat să scoată o femeie din dărâmăturile din Turcia, permițând unei mame și fiice să se reîntâlnească la patru zile după cutremur:

 

 

ACTUALIZARE O echipă locală de salvare l-a găsit pe studentul Kerem Cetin sub dărâmături, în Hatay, Turcia, însă acesta i-a rugat pe salvatori să-i scoată mai întâi pisica dintre ruine, apoi pe el.

 

 

ACTUALIZARE Informații de la Ora de Știri: Șansele de găsire a unor supraviețuitori scad de la minut la minut. Și, totuși, speranța renaște după fiecare miracol.

La Kirikhan, membrii echipei de salvare germane au reușit să scoată de sub dărâmături o femeie care a rezistat 100 de ore. Salvatorii germani au tăiat un tunel prin câteva etaje și au pătruns până la victima seismului, cu riscul propriilor vieți. În vârstă de 40 de ani, femeia a supraviețuit în ruine acoperită de corpul soțului, care și-a pierdut viața. Inimoșii germani spun că ea este într-o condiție stabilă și remarcabil de bună având în vedere condițiile în care a fost găsită.

STEVEN BAYER, șeful misiunii ISAR germane: Tensiunea a fost extremă. Acolo, sus. Apoi, după ce am scos-o, am spus: Acum cred în miracole!

O femeie de 48 de ani a fost scoasă din ruine în Hatay, după 90 de ore de la seism. Azi-noapte a fost salvat un băiețel de 10 ani, iar o fetiță de șapte ani a rezistat 95 de ore.

Și cei care au scăpat de seism suferă din cauza urmărilor tragediei. Sute de mii de oameni au ajuns în stradă și fără alimente. Nu au unde să se ducă, iar în multe zone ajutoarele nu au sosit.

Este haos, aşa cum vedeţi. Suferim. Îi rog pe toţi cei care ne aud: Ajutaţi-ne! Totul s-a prăbuşit. Sunt crăpături peste tot. Casele noastre s-au prăbuşit, iar celelalte au crăpături.

Trăim în disperare. Aceasta este casa mea, asta este situaţia noastră. Nu-mi amintesc cum am ieşit de sub ruine şi cum mi-am scăpat copiii. Cerem ajutorul guvernului, al statului și al lumii. Nu vrem nimic altceva. Mulţumim!

În Siria, situația este și mai grea, din cauza urmărilor războiului. În unele zone nu pot ajunge echipe de salvare. Puține țări au trimis ajutoare materiale.

BASSAM SABBAGH, ambasadorul Siriei la ONU: Cred că există o modalitate disponibilă. Guvernul sirian este gata să ajute orice ţară care vrea să ofere adăposturi, alimente, medicamente sirienilor, oriunde în Siria. Putem ajuta, putem susţine, putem lucra împreună. Este posibil ca ajutoarele să ajungă pe aeroportul din Alep, iar punctele de trecere nu sunt departe.

Coordonatorul organizației Căștile Albe, care este implicată în operațiunile de salvare din Siria, a acuzat Națiunile Unite că nu au reușit să ofere ajutor umanitar în zonele controlate de opoziție.

Organizația Internațională pentru Migrație, o agenție a ONU, a anunțat că 14 camioane cu ajutoare care au intrat în Siria din Turcia au ajuns la Idlib, oraș controlat de opoziția siriană.

ACTUALIZARE Numărul deceselor în Turcia și Siria ajunge la 22.765. Numărul morților în Turcia a crescut la 19.388, potrivit președintelui Recep Erdogan, care a declarat că 77.711 de persoane au fost rănite. Numărul deceselor în Siria vecină a fost estimat la 3.377, ceea ce duce la un număr total de decese de 22.765.

ACTUALIZARE Guvernul sirian a aprobat livrarea de ajutor umanitar în primele linii ale războiului civil care se duce de 12 ani în țară, a declarat vineri presa de stat, adăugând că ajutorul va ajunge la cei care au nevoie de el cu ajutorul ONU, al Semilunii Roșii Siriene și al Organizației Internaționale de Cruce Roșie. Cruce. Presa de stat a raportat că guvernul a declarat, de asemenea, zonele cele mai grav afectate de cutremur – Lattakia, Hama, Alep și Idlib – zone de dezastru și va înființa un fond pentru a le reconstrui.

(w460) Camioane c

ACTUALIZARE Poliţia turcă a reţinut 37 de utilizatori ai media sociale pentru materialele difuzate despre cutremurele de luni, care au devastat regiuni din Turcia şi Siria, informează dpa.

Cei reţinuţi au distribuit postări „cu scopul de a răspândi teamă şi panică în rândul populaţiei”, a susţinut poliţia vineri, într-un mesaj în reţeaua Twitter.

Nu este clar la ce postări se referă anunţul.

ACTUALIZARE Președintele Recep Erdogan a criticat autoritățile turce, care „nu s-au mișcat atât de repede pe cât și-a dorit guvernul”

ACTUALIZARE Bilanțul morților a ajuns la 22.368, potrivit The Guardian. 18.991 de persoane au murit în Turcia și 3.377 în Siria, potrivit datelor oficiale.

ACTUALIZARE Mirjana Spoljaric, președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a cerut „acces umanitar deplin” în toate zonele afectate, în timpul unei vizite în orașul sirian Alep.

ACTUALIZARE Salvatorii au scos vineri o femeie în viață de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în orașul Kırıkhan, din Turcia, la aproximativ 104 ore după ce a fost îngropată. Lucrătorii germani de urgență au scos-o afară cu grijă pe Zeynep Kahraman, în vârstă de 40 de ani, au pus-o pe o targă și au transportat-o la ambulanță.

 

 

ACTUALIZARE Comitetul de urgență în caz de dezastre din Marea Britanie transmite că spune că s-au strâns 32,9 milioane de lire sterline în prima zi de donare în cadrul qpqlului umanitar pe care l-au lansat pentru a sprijini Turcia și Siria. Suma include cele 5 milioane de lire sterline donate de guvernul Regatului Unit.

ACTUALIZARE Un băiat a fost salvat de sub dărâmături în orașul Azmarin, din regiunea rurală Idlib.

ACTUALIZARE Căutând, așteptând, ascultând un semn de viață… Nu îi vom lăsa singuri pe cei de sub dărâmături. Nu ne vom pierde speranța, a transmis organizația Căștile Albe din Siria

ACTUALIZARE Organizația Internațională pentru Migrație  a transmis că 14 camioane care transportă ajutor umanitar au trecut din Turcia spre nordul Siriei. „Acest convoi transportă încălzitoare electrice, corturi, pături și alte obiecte pentru a-i ajuta pe acești oameni care au fost strămutați ca urmare a acestui cutremur catastrofal”, a declarat purtătorul de cuvânt Paul Dillon. Oficialul, citat de Reuters, a adăugat că ajutorul este destinat provinciei Idlib.

ACTUALIZARE Turcia ia în discuție redeschiderea unui punct de trecere a frontierei spre teritoriul controlat de guvernul sirian, pentru putea permite accesul ajutorului umanitar  către populația afectată de cutremure.

ACTUALIZARE Programul Alimentar Mondial (PAM) spune că se epuizează stocurile în nord-vestul Siriei și a cerut deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei din Turcia, după ce ambele țări au fost devastate de cutremure.

ACTUALIZARE Preşedintele sirian Bashar al-Assad a vizitat vineri un spital din provincia Alep (nord-vestul Siriei), una dintre cele mai afectate de cutremurele de la începutul săptămânii, în prima sa apariţie publică de la seismele care au avut epicentrul în Turcia, transmite EFE.

ACTUALIZARE Speranța renaște după fiecare miracol. O femeie de 48 de ani a fost scoasă din ruine în Hatay după 90 de ore de la seism. Azi-noapte a fost salvat un băiețel de 10 ani, iar o fetiță de șapte ani a rezistat 95 de ore. Recuperată de echipele de salvatori, Asya Donmez a fost dusă la spital, la terapie intensivă.

Catastrofa a lăsat în urmă disperare și suferință. 74.000 de oamnei au fost răniți.

Un oficial turc a apreciat că în condițiile actuale este foarte dificil să se organizeze alegerile programate pe 14 mai. Președintele Erdogan se confruntă cu o serioasă provocare după două decenii la putere.

Cutremurul de luni este considerat al șaptelea dezastru natural din acest secol înaintea cutremului urmat de tsunami din Japonia, din 2011, și la scurtă distanță de seismul din Iran, din 2003, când au murit 31.000 de oameni.

ACTUALIZARE Radu Lucian Mărgineanu, un român care trãieste în Turcia, a povestit la TVR INFO despre situația prin care trec oamenii după cutremurul din regiune. El a vorbit și despre problemele privind construcțiile din Turcia și despre posibile sancțiuni la adresa firmelor de construcții.

ACTUALIZARE Mii de oameni s-au oferit să adopte bebelușul scos de sub ruine, în Siria. Este vorba despre o fetiță care a primit numele Aya adică ”miracol”

CITEȘTE ȘI: Echipele speciale fac imposibilul să salveze vieți în Turcia și Siria. În Iskenderun operațiunile sunt îngreunate de apa care a năvălit pe străzile orașului

ACTUALIZARE Trezoreria SUA a emis o autorizație prin care se permite trimiterea ajutoarelor umanitare către zonele afectate de cutremur din Siria. Altfel acordarea unui astfel de ajutor  ar fi imposibil din cauza sancțiunilor adoptate de Statele Unite față de Siria.

„Sancțiunile SUA în Siria nu vor sta în calea eforturilor de salvare a vieții poporului sirian”, a declarat adjunctul secretarului Trezoreriei Wally Adeyemo într-un comunicat.

Autorizația durează șase luni.

Statele Unite vor oferi un ajutor inițial de 85 de milioane de dolari pentru a sprijini Turcia și Siria, în urma cutremurelor. Ajutorul umanitar  va include medicamente, adăposturi și alte provizii, a anunțat președintele Joe Biden. „Inimile noastre rămân alături de oamenii din Turcia și Siria”, a scris el pe Twitter:

ACTUALIZARE Autoritățile turce au declarat că aproape 3.000 de clădiri s-au prăbușit în șapte provincii diferite, inclusiv spitale publice. O moschee faimoasă datând din secolul al XIII-lea s-a prăbușit parțial în provincia Maltaya, unde s-a mai prăbușit și o clădire de 14 etaje și 28 de apartamente care adăposteau 92 de persoane.

ACTUALIZARE Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat joi pe contul său de Twitter că se află „în drum” spre Siria, lovită luni, ca şi Turcia vecină, de un cutremur al cărui bilanţ total depăşeşte deja 20.000 de morţi, notează AFP.

ACTUALIZARE Banca Mondială va oferi Turciei 1,78 miliarde de dolari. SUA vor trimite 85 de milioane de dolari pentru sprijinirea Turciei și Siriei.  Mai multe țări, printre care Franța și Germania, au trimis, de asemenea, bani și sprijin. La fel ca și Grecia, care a avut dispute pe termen lung cu Turcia. Marea Britanie alocă fonduri suplimentare de 3 milioane de lire sterline (3,65 milioane de dolari) pentru a sprijini operațiunile de căutare și salvare și ajutor de urgență în Siria, a anunțat joi Ministerul de Externe.

Cel puţin 28.044 de persoane au fost evacuate din Kahramanmaraş, una dintre provinciile din sudul Turciei cel mai grav afectate de cutremurul de luni.  23.437 de oameni au fost evacuați pe calea aerului şi 4.607 pe calea rutieră şi feroviară, a anunţat agenţia de gestionare a dezastrelor din Turcia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă