Bilanț în China: 425 de decese în urma coronavirusului, peste 20.000 de cazuri confirmate, 632 de persoane s-au însănătoșit și au părăsit spitalul

4 februarie 2020, 14:11

Transmiterea interumană a virusului este intensă în focar, în provincia Hubei, în pofida măsurilor luate de autoritățile chineze.

Potrivit experților OMS, virusul se transmite prin picături emise de un pacient bolnav, ceea ce înseamnă că rămîne un timp fixat pe suprafețe.

Reprezentanții OMS subliniază importanța spălării frecvente a mâinilor, purtarea măștilor și vigilență în cazul celor sănătoși, pentru că masca în sine nu e suficientă pentru o protecție completă.

Beijingul consideră epidemia un test major pentru capacitatea de guvernare a Chinei. În zona orașului Wuhan au fost ridicate, în regim de urgență, două spitale, cu 2600 de paturi. Unul a primit deja pacienți. Alte cladiri au fost transformate in spitale improvizate, in contextul agravarii epidemiei. Aici vor fi tratați pacienții cu forme ușoare.

Song Shesheng, purtător de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate din China: „Situaţia cazurilor se prezintă astfel: 20.438 de cazuri confirmate dintre care 2788 sunt severe. S-au înregistrat 425 de cazuri mortale. În acelaşi timp, 632 de oameni s-au însănătoșit și au părăsit spitalul.”

Autoritățile chineze au început să recurgă la drone echipate cu dispozitive de comunicare în masă pentru supravegherea persoanelor din focar. Aceste sunt avertizate dacă umblă fără măști pe stradă. Se evită, astfel, contactul direct cu localnicii. În același timp, dronele sunt folosite și pentru împrăștierea unor substanțe dezinfectante.

Shang Chengxia, secretar adjunct al Comitetului de partid, districtul Anhui: „Le-am comunicat localnicilor prin chat şi alte metode să nu lase rufele la uscat afară, să închidă ferestrele şi uşile şi să fie pregătiţi pentru dezinfectare în spaţii publice.”

Thailanda a confirmat șase cazuri noi pe teritoriul sau, iar autoritățile din Hong Kong au anunțat primul deces. Belgia a confirmat că o persoană repatriată din Wuhan, cu un avion francez, este infectată. Nu a fost depistată la îmbarcare.

Pe de altă parte, peste 3700 de persoane se află în carantină la bordul unei nave de croazieră în Japonia. Un pasager din Hong Kong, care s-a aflat pe vas, a fost depistat cu coronavirus. Pasagerii rămân în camere până vor fi testați de echipele speciale trimise se guvernul nipon.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de coronavirus o urgență la nivel global.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite