Bilanț după Revelion în turismul românesc: mai puțini turiști și încasări mai mici

3 ianuarie 2022, 17:41

Chiar dacă Revelionul s-a putut sărbători anul acesta fără restricţii prea drastice, mulţi români au preferat să petreacă în grup mai restrâns sau chiar acasă şi au evitat aglomeraţia. Iar asta s-a simţit şi în încasări.

Turiştii au cheltuit de Revelion aproape 26 de milioane de euro pe teritoriul ţării. Pare mult, dar e cu 40% mai puţin decât înainte de pandemie.

121 de mii de oameni și-au petrecut Revelionul în ţară, cu o treime mai puţini, în comparatie cu Revelionul 2019/2020.

Şi, spun patronatele din industrie, mulţi dintre cei care au petrecut Revelionul în altă parte decât acasă, s-au hotărât pe ultima sută de metri. Durata medie a şederii a scăzut de la 5 la 3 nopţi de cazare.

Operatorii din turism au avut parte şi de un context nefavorabil, zilele libere legale de 1 şi 2 ianuarie au fost în weekend.

Cei mai mulţi au ales pensiunile din mediul rural, dar chiar şi aşa au fost cu 20% mai puţini decât în 2019/2020.

Pe locul doi au fost staţiunile de la munte, 40 de mii de turişti au petrecut Revelionul pe Valea Prahovei, în Poiana Braşov, zona Rucăr-Bran ori la Păltiniş, Rânca, Straja, în Maramureș și Bucovina.

Iar pe locul 3 sunt staţiunile balneare.

Cel mai tare s-a simţit pandemia chiar în Capitală şi în oraşele mari din ţară. Numărul de turişti şi petrecăreţi a scăzut la jumătate faţă de revelionul de dinaintea pandemiei.

Multe locuri au fost închise din lipsă de turişti, dar şi de personal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite