Bijuterii cu pudră de aur. Un maestru japonez i-a învățat pe cursanții români să creeze accesorii în tehnica makie

13 mai 2019, 11:49

Takayuki Haryia are 35 de ani şi duce mai departe arta din regiunea în care s-a născut, transmisă în familia sa din generaţie în generaţie. De la 22 de ani, creează bijuterii în tehnica makie, din scoici cu pudră de aur şi un lac special. La un accesoriu, care se vinde cu sute de dolari, lucrează aproape o lună.

Bijuteriile sunt realizate în relief, aurul capătă nuanţe diferite pentru că fiecare strat de aur este acoperit de un strat de lac.

Maestrul, invitat la Zilele Culturii Japoneze, i-a învăţat pe câţiva norocoşi să-şi creeze propriile bijuterii unicat. A adus din Japonia scoicile ca smaraldul pe care alte două bresle le pregătesc pentru pictură, pudra de aur şi lacul dintr-o răşină specială. Fiecare şi-a imaginat modelul pe hârtie, apoi l-a transpus pe sidef cu ajutorul hârtiei de calc.

Jucătoarea de tenis Alexandra Dulgheru, care pictează în timpul liber, l-a ascultat pe maestru şi a creat un model simplu pentru prima sa bijuterie japoneză.

Foarte interesant. Japonezii creează modele de tip muntele Fuji, sakura sau elemente din tradiţia japoneză, iar cei care au participat la workshop au făcut modele mai abstracte, spune un Takayuki Haryia, artist japonez.

Lucrările tuturor vor fi păstrate într-o cutie cu umiditate de 80%. Doar aşa se usucă lacul special. După trei zile, fiecare se va putea bucura de propria creaţie, care va primi tuşa finală de la maestru. Takayuki Haryia a mai oferit o astfel de şansă, o singură dată, pasionaţilor de frumos de la Paris.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite