Biden versus Trump. Profesorul care a prezis corect președinții Statelor Unite din 1984 încoace a făcut calculele pentru alegerile din noiembrie

Profesorul Allan Lichtman în interviul acordat The New York Times
Profesorul Allan Lichtman în interviul acordat The New York Times
6 august 2020, 17:38

În 2016, Lichtman a fost unul dintre puținii analiști care au prezis că Trump va fi următorul președinte al Statelor Unite. Tot el a prezis și că va fi supus unei proceduri de demitere, reamintește CBS News.

Patru ani mai târziu, îl vede pe Biden câștigător la alegerile din noiembrie.

„Reperele arată că Trump va pierde Casa Albă”, a declarat Lichtman pentru New York Times.

Profesorul Allan Lichtman a creat un sistem din 13 criterii pentru a stabili cine va câștiga cursa pentru Casa Albă.

Cele 13 criterii includ repere precum cine conduce în prezent administrația, cifrele economice pe termen lung și pe termen scurt, frământările sociale, scandalurile, carisma candidatului.

Potrivit acestui sistem, 7 din cele 13 repere îi sunt favorabile lui Biden, iar 6 lui Trump.

Punctele cheie tari ale lui Trump: faptul că ocupă funcția supremă, nu are un contracandidat nici în alegerile primare, nici independent, a declanșat schimbări majore de politici și a evitat un eșec militar peste hotare, plus că va candida contra unui competitor caracterizat de Lichtman drept lipsit de carismă.

Totuși, Biden este văzut drept câștigător în urma crizei declanșate de pandemie și după mișcările de protest intense, la nivel național, împotriva violenței poliției și împotriva rasismului.

Revoltele, reculul și anularea de către pandemie a oricăror rezultate pozitive în plan economic, toate joacă un rol important în victoria lui Biden, crede Lichtman.

Scandalurile necontenite din timpul președinției lui Trump nu fac decât să întărească această predicție. Mai mult, Trump se bazează pe o bază de vot restrânsă, ceea ce îi dă un alt avantaj lui Biden.

Un alt avantaj pentru Biden este scorul pozitiv obținut de democrați în alegerile de mijloc de mandat, așa-numitele “midterms” din 2018, când a fost recâștigată Camera Reprezentanților.

Lichtman crede că, în afara criteriilor sale, acționează și alte forțe. El ia în calcul îndemnurile ca anumite categorii sociale să nu iasă la vot, dar și amestecul rușilor în desfășurarea alegerilor.

“Tu, cel care votezi, decizi viitorul democrației noastre”, a declarat Allan Lichtman. “Așa că mergi și votează. Votează la urne. Votează prin poștă”, a adăugat analistul.

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile din 2016, sistemul lui Lichtman l-a dat câștigător pe Trump, cu puțin înaintea lui Hillary Clinton, deși cele mai multe sondaje indicau victoria detașată a candidatului democrat. Candidatura lui Trump a fost cel mai greu de evaluat, a subliniat atunci istoricul.

Allan Lichtman a folosit cele 13 repere pentru a determina cine este viitorul ocupant al fotoliului de lider al Casei Albe încă de la realegerea lui Reagan, în 1984. În 2000, a prezis că Al Gore va câștiga alegerile. Gore a obținut votul popular, dar a pierdut în fața lui George W. Bush după ce Curtea Supremă a oprit renumărarea voturilor electorilor din Florida.Lichtman crede și astăzi că previziunea sa a fost corectă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite