Biden îl numește ‘criminal de război’ pe Putin. Peste 400 de cadavre ale civililor găsite până acum în regiunea Kiev. Volodimir Zelensky a mers la Bucha, la locul masacrului

4 aprilie 2022, 07:06

ACTUALIZARE 21.00 Dovezile uciderilor de civili din orașul Bucha sunt doar „vârful aisbergului”, a spus ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, la întâlnirea cu ministrul britanic de externe.

ACTUALIZARE 19.40 Guvernul Germaniei a declarat 40 de diplomaţi ruşi ‘persona non grata’, a anunţat luni şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock. Este un prim pas spre expulzarea acestora din Germania, informează dpa şi Reuters.

ACTUALIZARE 19.30 Rusia şi-a retras circa două treimi din trupele desfăşurate în regiunea capitalei Kiev, după declanşarea invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie. Trupele ”se consolidează în Belarus”, probabil pentru a fi trimise pe alte fronturi în Ucraina, a declarat luni presei un responsabil american din domeniul apărării.

ACTUALIZARE 19.10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține un discurs în Parlametul României. Un discurs în care a vorbit despre crimele din Bucha, unde peste 300 de civili au fost torturaţi şi ucişi de militarii ruşi, unde sunt cadavre pe strazi şi în gropi comune. Preşedinele Zelenki a cerut şi ca Republica Moldova să fie apărată pentru că ar putea fi următoarea țintă a lui Vladimir Putin. Iar spre final le-a mulţumit românilor pentru felul în care îi primesc şi îngrijesc pe refugiaţii din zonele de război.

ACTUALIZARE 19.00 Forţele armate ucrainene au anunţat luni că oraşul asediat Harkov, din estul Ucrainei, este vizat în continuare de atacuri de artilerie ruse.

ACTUALIZARE 18.40 Uniunea Europeană este gata să trimită echipe de anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de dovezi despre crimele de război de care sunt acuzate forţele ruse în regiunea Kiev, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

‘Autorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiţi. UE a înfiinţat o echipă de anchetă comună cu Ucraina, pentru a aduna dovezi şi a ancheta asupra crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii’, a declarat Ursula von der Leyen după o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 18.35 Crucea Roşie anunţă că echipa sa nu poate ajunge la Mariupol, asediat de forţele ruse, ‘din cauza condiţiilor de securitate’, relatează Reuters. A fost a patra încercare a Crucii Roşii de a ajunge în portul de la Marea Azov, în tot atâtea zile consecutive. Asediul de la Mariupol a început la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, în 24 februarie.

ACTUALIZARE 17.50 Președintele SUA, Joe Biden, îl numeşte criminal de război pe Vladimir Putin şi cere un proces pentru crime de război. Acuzațiile vin după descoperirea cadavrelor de civili în regiunea Kievului în urma retragerii forţelor militare ruse, relatează agențiile internaționale de presă. Președintele SUA s-a pronunţat pentru adoptarea unor ”sancţiuni suplimentare” contra Rusiei.

ACTUALIZARE 17.00 Lituania îl expulzează pe ambasadorul Rusiei la Vilnius, a anunţat ministrul de externe lituanian.  ”Ambasadorului rus i s-a cerut să plece din Lituania”, a scris ministrul Gabrielius Landsbergis pe Twitter. De asemenea, ambasadorul Lituaniei în Ucraina va reveni la Kiev. Și Estonia l-a convocat luni pe ambasadorul Federaţiei Ruse, după aceste atrocităţi.

ACTUALIZARE 16.55 Volodimir Zelenski a fost la Bucha, unde a spus că Ucraina nu va avea liniște până când nu vor fi identificați și pedepsiți autorii atrocităților comise acolo și că Ucraina vrea să arate întregii lumi ce s-a întâmplat.

Vrem să arătați lumii ce s-a întâmplat aici. Ce a făcut armata rusă. Ce a făcut Federația Rusă în Ucraina pașnică. Era important pentru dvs. să vedeți că aceștia sunt civili„, le-a spus Zelenski jurnaliștilor.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a ameninţat luni Rusia cu represalii după masacrul de la Bucha.

Vlad Ungar a venit cu detalii la Ora de Știri despre masacrul de la Bucha.

ACTUALIZARE 16.15 Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, s-a declarat ‘îngrozit’ de imaginile cu trupurile neînsufleţite din oraşul ucrainean Bucha, descoperite după retragerea trupelor ruse și evocă posibile crime de război.

ACTUALIZARE 16.00 Premierul britanic, Boris Johnson, speră să obţină o reacţie dură a NATO la criza din Ucraina, după ce Rusia a fost acuzată de masacrarea civililor.

ACTUALIZARE 15.51: Noua încercare a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) de a ajunge în orașul ucrainean asediat Mariupol a eșuat luni, a declarat un purtător de cuvânt al organismului pentru CNN.

„Din cauza condițiilor de securitate, echipa noastră nu a putut ajunge astăzi la Mariupol”, a precizat CICR într-un comunicat. Echipa încearcă de sâmbătă să intre în oraș pentru a oferi ajutor umanitar și pentru a facilita evacuările civililor care sunt prinși în oraș.

ACTUALIZARE 14.34: Premierul Nicolae Ciucă a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, la Palatul Victoria și a vizitat centrul pentru refugiați din Gara de Nord. Rusia trebuie trasă la răspundere, ceea ce face Rusia este inacceptabil, iar Vladimir Putin trebuie judecat pentru crime de război, a declarat oficialul. Ea a adăugat că ONU va încerca suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului al ONU.

ACTUALIZARE 14.03: Președintele Ucrainei este așteptat să susțină în cursul zilei de astăzi un discurs în Parlamentul României. La solicitarea președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ambasada Ucrainei a transmis o solicitare oficială pentru discursul președintelui ucrainean. Înainte de Volodimir Zelenski, vor vorbi ambii șefi ai Legislativului și premierul României, câte 2-3 minute fiecare. Volodimir Zelenski va vorbi 15 minute.

ACTUALIZARE 13.16: Autoritățile au declarat că șapte persoane au fost ucise și 34 de persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite în urma bombardamentelor de peste noapte în districtul Sloboda din Harkov.

ACTUALIZARE 13.12: Oleksandr Syenkevych, primarul orașului Mykolaiv, din sudul Ucrainei, a declarat pentru CNN că o persoană a fost ucisă și alte cinci au fost rănite în loviturile cu rachete de luni dimineață. Atacurile rușilor au avut loc la scurt timp după ora locală 7.00. În social media au apărut imagini cu consecințele bombardamentelor.

ACTUALIZARE 13.07: Grecia s-a alăturat multitudinii de țări pentru a condamna „fără echivoc” atrocitățile dezvăluite în weekend, după ce forțele ruse s-au retras din Bucha, Ucraina, scrie CNN.

Într-o declarație postată online duminică, ministerul grec de Externe a descris scenele cu cadavre de civili împrăștiate pe străzile din Bucha drept „crime oribile comise în timpul retragerii forțelor de ocupație ruse împotriva civililor ucraineni neînarmați”.

Declarația a continuat: „Cei responsabili pentru aceste infracțiuni trebuie trași la răspundere. Facem apel la cercetarea imediată a crimelor și pedepsirea celor responsabili”.

Între timp, grecii ucraineni vor fi evacuați din Ucraina prin Odesa, unde consulatul grec și-a reluat operațiunile, a anunțat duminică ministrul grec de externe Nikos Dendias în timpul vizitei sale în orașul-port din sudul Ucrainei.

„Funcționarea Consulatului va facilita distribuirea ajutorului umanitar pentru întreaga populație a orașului”, a spus el reporterilor, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, va ajuta la „crearea de coridoare pentru evacuarea grecilor din diaspora, dacă se consideră necesar, din orice parte a Ucrainei prin Odesa”, a continuat el, subliniind „prezența istorică” a Greciei în oraș.

ACTUALIZARE 12.52: Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, cere sancțiuni mai dure împotriva Rusiei într-o călătorie în Polonia săptămâna aceasta, a anunțat luni Biroul de Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO).

Truss va îndemna aliații să acționeze mai dur împotriva Rusiei înaintea discuțiilor G7 și NATO de la Bruxelles, din cursul acestei săptămâni, pentru a consolida poziția de negociere a Ucrainei în negocierile de pace, potrivit FCDO.

De asemenea, ministrul de Externe urmează să angajeze 10 milioane de lire sterline (13,12 milioane de dolari) pentru a sprijini organizațiile care lucrează cu supraviețuitorii violenței sexuale în Ucraina, în urma acuzațiilor de viol la adresa soldaților ruși.

„Putin încă nu a arătat că este serios în privința diplomației. O abordare dură din partea Regatului Unit și a aliaților noștri este vitală pentru a întări șansa Ucrainei în negocieri. Vom face mai mult pentru a intensifica presiunea asupra Rusiei și vom continua să-i împingem pe alții să facă mai mult”, a adăugat ministrul de Externe.

ACTUALIZARE 12.35: Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avut astăzi un mesaj dur pentru președintele Franței, Emmanuel Macron, în această dimineață, potrivit Agenției France-Presse.

„De câte ori ați negociat cu Putin și ce ați realizat? Nu discutăm, nu negociem cu criminalii. Infractorii trebuie confruntați. Nimeni nu a negociat cu Hitler. Ai negocia cu Hitler, cu Stalin, cu Pol Pot?”, a spus premierul polonez.

ACTUALIZARE 12.29: Serhiy Haidai, șeful administrației militare regionale Lugansk din estul Ucrainei, a declarat luni că armata rusă a adunat o „trupe semnificative și echipament militar” în regiune, aparent pentru a pregăti o ofensivă.

„Da, pot confirma că există o acumulare semnificativă de trupe și echipamente militare care se pregătesc pentru descoperirea majoră [în regiunea Luhansk”, a spus el, într-o declarație la televiziunea națională.

„A fost o încercare de descoperire în Rubizhne în această noapte, apărătorii noștri au respins un atac. Rezistăm, dar vedem că există o acumulare majoră de trupe.”

Liderii din Republicile Populare Donețk și Lugansk, susținuți de Rusia, au anunțat anterior o „mobilizare” în teritoriile aflate sub controlul lor. Haidai a spus că mobilizarea este în desfășurare, dar a adăugat că recruții proaspăt mobilizați erau lipsiți de experiență și „au fost folosiți ca carne de tun”.

Armata rusă a declarat că își retrage forțele din jurul Kievului și orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei, pentru a concentra eforturile în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

ACTUALIZARE 12.18: Unele trupe ruse au rămas luni în regiunea de nord a Ucrainei, după ce s-au retras din jurul orașului Cernihiv, a declarat guvernatorul regional Viacheslav Chaus, scrie CNN.

ACTUALIZARE 12.11: Premierul britanic Boris Johnson a postat un videoclip în sprijinul Ucrainei, spunând că „Putin nu va rupe niciodată spiritul poporului Ucrainei și nici nu le va cuceri patria. ”Ucraina se va ridica din nou și își va ocupa locul printre națiunile libere și suverane din nou”, a spus Johnson, adăugând că ”din momentul în care a început invazia rusă, iar trupele și tancurile au explodat la frontiera lor, ucrainenii și-au apărat patria cu curaj și tenacitate invincibile”. ”Iar noi, în Marea Britanie, suntem pierduți în admirația pentru vitejia și patriotismul lor. Treaba noastră este să facem tot ce putem pentru a-i sprijini. Marea Britanie nu va renunța niciodată la sprijinirea prietenilor noștri”, a subliniat premierul britanic.

ACTUALIZARE 11.55: Investigatorul-șef al Rusiei a ordonat o anchetă privind „provocarea” Ucrainei în orașul Bucha. Anchetatorul-șef al Rusiei a ordonat luni o examinare oficială a ceea ce el a numit o „provocare” ucraineană, după ce Kievul a acuzat armata rusă că a masacrat civili în orașul Bucha.

Reuters relatează că Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Investigație al Rusiei, a ordonat deschiderea unei anchete pe baza faptului că Ucraina a răspândit „informații în mod deliberat false” despre forțele armate ruse din Bucha, a spus comisia într-un comunicat.

Bastrykin nu a oferit nicio dovadă pentru afirmațiile sale.

ACTUALIZARE 10.54: Vereshchuk anunță coridor umanitar de la Mariupol la Zaporijie, anunță The Kyiv Independent.

Viceprim-ministrul Iryna Vereshchuk a spus că locuitorilor din Mariupol li s-a permis să părăsească orașul pe 4 aprilie cu mașina.

ACTUALIZARE 10.25: Cel puțin 400 de cadavre ale civililor din regiunea Kiev au fost găsite până acum, au declarat luni oficiali ucraineni, citați de CNN.

Eforturile de a găsi rezidenții sunt îngreunate de prezența minelor, a declarat ministrul ucrainean de interne Denys Monastyrskiy.

„Am vorbit cu salvatorii. Au făcut căi către unele case. În alte orașe (din regiunea Kiev), căile sunt minate. Salvatorii spun că se mișcă pas cu pas acum și nu numesc numărul de civili uciși. Această cifră va fi, evident, numărată în sute. Mulți localnici sunt dați dispăruți. Se stabilește cine a fost răpit sau torturat de ruși, care a dispărut și nu s-a mai întors”.

Referindu-se la locații precum Bucha, Irpin și Hostomel, consilierul Ministerului de Interne Vadym Denysenko a spus că aproximativ 400 de civili au fost găsiți morți în regiunea Kiev, dar a precizat că aceste cifre vor fi actualizate.

ACTUALIZARE 10.20: Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut Curții Penale Internaționale să investigheze uciderea civililor în Bucha, la nord-vest de Kiev.

„Profit de această ocazie pentru a apela la Curtea Penală Internațională și organizațiilor internaționale să-și trimită misiunile la Bucha și în alte orașe eliberate, în cooperare cu agențiile ucrainene de aplicare a legii și să adune toate dovezile acestor crime de război”, a spus Kuleba, care a acuzat trupele ruse că au ucis civili „din furie”.

ACTUALIZARE 10.14: Mai multe rachete au lovit în această noapte orașul Mykolaiv, spune primarul.

ACTUALIZARE 09.36 Germania va decide în această săptămână expulzarea unui număr ”semnificativ„ de diplomați ruși, potrivit BILD.

ACTUALIZARE 09.10 Purtătoarea de cuvânt a Ministrului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că dovezile privind masacrarea civililor în orașul Bucha au fost ”comandate” de SUA ca parte a unui complot împotriva Rusiei. Aceasta a adăugat că SUA și NATO sunt ”maieștrii provocărilor”. „Declaraţiile Occidentului despre situaţia din satul ucrainean Bucea şi viteza cu care au fost distribuite nu lasă nicio îndoială cine a comandat această poveste”, a mai susţinut Zaharova.

ACTUALIZARE 07.51: Prim-ministrul britanic Boris Johnson intenționează să-i solicite cancelarului german Olaf Scholz să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei în timpul întâlnirii sale de săptămâna aceasta, relatează Times.

Scholz a spus cu o zi înainte că UE va introduce un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.

ACTUALIZARE 07.48: Realizatorul de documentare lituanian Mantas Kvedaravičius a fost ucis la Mariupol, a informat duminică pe Twitter agenția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării. Mariupol a fost centrul bombardamentelor intense de la atacurile rusești în ultimele săptămâni. Președintele lituanian Gitanas Nausėda și-a exprimat condoleanțe într-o declarație.

ACTUALIZARE 07.44: Carla Del Ponte, fost procuror al tribunalelor penale internaționale ONU pentru Iugoslavia și Rwanda, a spus că ar trebui emis un mandat internațional de arestare pentru Vladimir Putin. Ea l-a acuzat de crime de război, scrie ziarul Le Temp.

ACTUALIZARE 07.15: Rusia a lansat o „mobilizare ascunsă” a aproximativ 60.000 de soldați pentru a reface unitățile pierdute în Ucraina, arată Armata ucraineană în raportul operațional zilnic, citat de CNN. Forțele Armate ale Federației Ruse intenționează să angajeze aproximativ 60.000 de oameni în timpul mobilizării, susţine statul major al forțelor armate ucrainene.

Oficialii au adăugat că forțele ucrainene au dejucat șapte atacuri pe teritoriul Donețk și Lugansk în ultimele 24 de ore.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

Forțele ruse „se retrag în mod activ” din regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional, și își iau echipamentul cu ele. Săptămâna trecută a avut loc un aflux de trupe rusești între Bilopillya și Konotop – situat la nord-vest de orașul Sumy – unde „trăgeau fără discernământ și terorizau populația”, a declarat Dmytro Jivytsky, șeful administrației regionale din regiunea Sumy, pe canalul lui de Telegram duminică.

Ucraina a acuzat forțele ruse că au comis crime de război și un „masacru” în Bucha, un oraș la doar 30 km nord-vest de capitala Kiev, după ce duminică au fost găsite cadavrele unor civili ucraineni neînarmați. Cadavrele de civililor, mulți cu mâinile legate, cu răni prin împușcătură și semne de tortură, au fost găsite pe străzi după ce trupele ucrainene au recuperat orașul.

Procurorii ucraineni au declarat că au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului, iar 140 de cadavre au fost examinate duminică. Rusia a negat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi ucis civili în timp ce se retrăgea din zonele răvășite de război ale țării.

Imaginile din satelit de la Bucha par să arate un șanț de aproximativ 45 de metri lungime săpat în terenul unei biserici în care a fost identificată o groapă comună.

Liderii lumii au condamnat crimele și au cerut investigații independente. Președintele francez Emmanuel Macron, secretarul general al ONU António Guterres, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Boris Johnson și ambasadorul SUA la ONU Linda Thomas-Greenfield au condamnat public acțiunile Rusiei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris crimele drept „un pumn în stomac” și s-a alăturat aliaților din Occident pentru a se angaja că va documenta atrocitățile pentru a cere socoteală pe autori.

Rusia a descris situația de la Bucha drept o „provocare” a Ucrainei, menită să perturbe negocierile de pace. Ministerul de Externe al Kremlinului a declarat că Rusia caută o reuniune a consiliului de securitate al ONU pe această temă. Ministerul său apărării a descris fotografiile și videoclipurile drept „o altă reprezentație organizată de regimul de la Kiev”. Dmitri Polyansky, reprezentantul adjunct al Consiliului de Securitate al ONU al Rusiei, a postat duminică pe Twitter: „În lumina provocării odioase a radicalilor ucraineni din Bucha, Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU luni, 4 aprilie”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat forțele ruse drept „ucigași”, „torționari” și „violatori” după ce crimele au ieșit la lumină, descriind atacul ordonat de Kremlin asupra țării sale ca fiind un genocid. „Cum au ajuns și ei măcelari? … Au ucis în mod deliberat și cu plăcere”, a spus el într-un discurs național duminică seara. El a promis că va investiga și urmări penal toate „crimele” rusești din Ucraina.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dymtro Kuleba, a declarat că Bucha a fost un „masacru deliberat”. El a descris Rusia ca fiind „mai rea decât Isis” şi  a spus că forțele ruse sunt vinovate de crimă, tortură, viol și jaf. El a cerut, de asemenea, țărilor G7 să impună imediat sancțiuni „devastatoare”.

Zelenski a criticat „politica de concesii către Rusia” a Occidentului în perioada premergătoare războiului. Descriind urmărirea anterioară a Ucrainei de aderare la NATO: „Ei s-au gândit că, refuzând Ucraina, vor putea să liniștească Rusia, să o convingă să respecte Ucraina și să trăiască normal lângă noi… Îi invit pe doamna Merkel și pe domnul Sarkozy să viziteze Bucha să vadă la ce a dus în 14 ani politica de concesii către Rusia. Să-i vadă cu ochii lor pe bărbații și femeile ucraineni torturați.”

Capturarea lui Mariupol este un „obiectiv cheie” al invaziei ruse, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, în timp ce luptele grele continuă în orașul din sud-estul orașului.

Rachetele rusești au lovit „infrastructura critică”, cel mai probabil un depozit de combustibil, în apropierea portului Odesa, din sudul Ucrainei, la primele ore ale zilei de duminică, dar nu au fost victime, au declarat oficialii din oraș.

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare interzicerea importurilor de gaze din Rusia, a declarat ministrul german al apărării Christine Lambrecht.

Amploarea uriașă a violenței sexuale îndurate de femei și fete în Ucraina a început să iasă la iveală pe măsură ce victimele povestesc abuzurile pe care le-au suferit din partea soldaților ruși.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite