Biden: Ruşii nu se retrag de la frontieră, dimpotrivă, îşi sporesc prezenţa. În câteva zile trupele Moscovei ar putea intra în Ucraina. În Belarus, ruşii continua amplele manevre militare

Riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este foarte ridicat, a declarat preşedintele american Joe Biden. Liderul de la Casa Albă crede că invazia e posibilă în următoarele zile. Situaţia din teren se menţine tensionată. Retragerea de la frontierele Ucrainei despre care vorbeşte Rusia e privită cu neîncredere de Occident. Mai ales că dispozitivul militar rusesc din apropierea Ucrainei nu se reduce. Au apărut şi provocările. Separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene se acuză reciproc de agresiune în teritoriile controlate de rebelii pro-ruşi.

17 Februarie 2022, 18:45 (actualizat 17 Februarie 2022, 18:50) Știrile TVR |

Preşedintele Joe Biden a declarat că ruşii nu se retrag de la frontieră, dimpotrivă, îşi sporesc prezenţa şi că în câteva zile trupele Moscovei ar putea intra în Ucraina.

Joe Biden: Riscul e foarte mare. Nu şi-au retras trupele, au mai dus militari. În al doilea rând, avem motive să credem că sunt angajaţi în acţiuni de provocare. Toate indiciile pe care le avem sunt că sunt pregătiţi să intre în Ucraina, să atace Ucraina. Sentimentul este că se va întâmpla în zilele următoare.

Rebelii au anunţat că armata ucraineană a tras asupra oraşului Kadivka din regiunea Lugansk. La rândul lor, ucrainenii spun că rebelii au bombardat satul Staniţa Luhanskaia şi au distrus o şcoală şi o staţie de termoficare dar şi o grădiniţă.

Agenţiile internaţionale de imagini au transmis filmări din Donetk, unde s-ar auzi focuri de artilerie. Informaţiile din teren sunt greu de verificat.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat din nou posibilitatea ca ruşii să recurgă la provocări.

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii Apărării din ţările NATO au spus din nou ca Ucraina are dreptul să îşi aleagă opţiunile privind securitatea sa. De altfel, şi preşedintele Volodimir Zelenski a spus din nou că Ucraina doreşte să adere la pactul nord atlantic şi că nu înţelege de ce discuţia stagnează.

În Belarus, ruşii continua amplele manevre militare, cu simularea distrugerii de vehicule blindate şi avioane de luptă.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI