Au încălecat pe şa și au venit din toate colțurile țării, în fața Parlamentului, pentru a cere autorităților să încurajeze mersul pe bicicletă și să amenajeze piste. Au fost şi campioni de cicilism, şi simpli iubitori ai mersului pe două roţi. Toţi atrag atenţia că bicicleta nu este doar un mijloc de transport ecologic și eficient, ci și o sursă de venit.
Peste 600 de bicicliști s-au întrecut pe un circuit inedit, în jurul Palatului Parlamentului, pentru o cauză nobilă: banii strânși din taxa de participare vor fi donați sportivilor paralimpici.
Dar participanții și organizatorii celui mai mare eveniment al bicicliștilor vor să transmită autorităților un mesaj.
Corneliu Belciug, organizator BikeFest 2018: Trebuie să existe o legislație pentru încurajarea mersului pe bicicletă, o legislație care să încurajeze autoritățile să facă piste, să facă infrastructură.
Eduard Grosu, multiplu campion naţional la ciclism: Pe șosele să fim mult mai respectăți față de cum suntem acum, pentru că șoferii în trafic nu ne respectă deloc.
Numărul persoanelor care folosesc bicicleta crește de la an la an. Numai în București sunt peste 50.000 de bicicliști, conform organizațiilor care promovează transportul ecologic. Dar pistele sunt extrem de puține, iar pericolele, la tot pasul.
Dacă ești străin, lucrurile se complică și mai mult. Peter este din Marea Britanie dar acum merge cu bicicleta serviciul său din Pipera.
Încet dar sigur, bicicleta devine și o sursă de venit. Leontin o folosește să livreze mâncare.
Primăria Capitalei are în proiect 240 de kilometri de piste pentru biciclete. Construcția primilor 67 ar urma să înceapă anul acesta.
Investiții în infrastructură sunt și în alte orașe precum Turda, Timișoara, Cluj sau Alba Iulia.
Dar alte ţări europene au deja hărţi naţionale cu trasee pentru biciclişti.