Bicicleta românească, în topul european. Fabricile din România produc mai ales pentru export

4 mai 2017, 18:34

Peste 20 de milioane de biciclete sunt vândute anual în Europa. 13 milioane sunt fabricate chiar pe continent, iar România a devenit al şaselea producător ca volum. Este vorba în primul rând de bicicltele de agrement. Numai cele fabricate la Deva ajung în 22 de ţări europene, iar cererea creşte.

România este şi al doilea producător de componente pentru biciclete din Europa, după Italia. Peste patru mii de oameni lucrează în fabricile, magazinele şi service-urile specializate din România, estimează patronatul din domeniu.

Aproape 80% din bicicletele fabricate la noi sunt vândute în Germania, Olanda sau în alte ţări mai ales europene. Din cele aproape 400.000 de biciclete cumpărate în România anual, aproape jumătate sunt produse în ţară. Comercianţii spun că românii au devenit mai informaţi şi cheltuiesc şi câteva mii de lei pentru o bicicletă de calitate.

Preţul contează cel mai mult în alegerea unei biciclete. Olandezii cheltuiesc 900 de euro în medie pentru o bicicletă, danezii peste 600 de euro, dar pentru romani pretul mediu este de aproximativ 150 de euro.

În vest, cei cu bugete mai generoase au trecut deja la bicicletele electrice, mai scumpe, dar şi mai comode.

Se estimează că doar 2- 3% dintre români folosesc bicicleta ca mijloc alternativ de transport, de aproape zece ori mai putini decat olandezii sau danezii. Bicicletele s-ar putea înmulţi şi pe drumurile din România, chiar şi în lipsa infrastructurii, dacă deputaţii aprobă legea care le permite angajatorilor să le acorde angajaţilor bonuri cu care să-şi cumpere biciclete sau piese. În limita a 1500 de lei pe trei ani. Proiectul are deja aprobarea Senatului.

PREŢUL MEDIU AL BICICLETEI

România: 150 euro

Olanda: 914 euro

Danemarca: 650 euro

Germania: 557 euro

(SURSĂ: CONEBI, 2015)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite