Bibliotecile, din ce în ce mai pustii. Românii citesc tot mai puțin, iar tinerii nici atât

18 octombrie 2023, 20:58

În peste trei decenii, obiceiurile românilor s-au schimbat mult în materie de citit. Într-o comună din Buzău, biblioteca e pustie, mai tot timpul.

Elisabeta Cristea, bibliotecară, Biblioteca Publică din comună Stâlpu, judeţul Buzău: În proporție de 70% sunt numai elevi. Și pensionari mai puțini. Intelectuali, profesori, de la Primărie vin și se documentează, iau cărți de împrumut.

Bibliotecile rămase deschise sunt subfinanțate, iar noile generații sunt ocupate să țină pasul cu noile tehnologii. Bibliotecari din toată țară dezbat acum ce e de făcut, dacă aceste instituții mai pot avea vreun rol într-o comunitate.

Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române: Cartea nu mai are aceeași însemnătate pe care a avut-o de-a lungul timpului. Nu neapărat din cauza tehnologiilor, ci din cauza faptului că s-a pierdut ceea ce eu aș numi educația cărții.

Avram Iancu e de 17 ani bibliotecar în Petroșani și a venit le spună colegilor cum i-a schimbat viața o carte și a ajuns un inotător cunoscut în toată lumea: Pentru mine, povestea extraordinară a lui Jean Salatti, primul om din lume care a traversat înot Canalul Mânecii, animat de libertate, a fost foarte importantă. Practic, iată, informația dintr-o carte m-a impresionat atât de mult și m-a determinat să iau decizii majore.

Și oricine poate fi motivat de un personaj, o poveste.

Ramona Mezei, manager Biblioteca Metropolitană Bucureşti: Este foarte important că spațiile bibliotecii să se transforme, să devină în primul rând mult mai prietenoase.

Statisticile arată că 2,3 milioane de români au abonament în cele 1.900 de biblioteci publice din această țară. Dar 80% dintre aceștia sunt elevi și studenți.

Adrian Neagu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România: Am făcut un calcul. O familie face o economie de aproape 220 de lei într-un an, dacă utilizează serviciile de bibliotec pentru informare și documentare.

Peste 1.000 de biblioteci rurale și urbane din România vor fi digitalizate printr-un program de 36 de milioane de euro pus la punct de ministerul Cercetării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite