Comemorare la Beslan. Se împlinesc 15 ani de la unul dintre cele mai teribile atacuri teroriste din istorie când 200 de copii au fost uciși de teroriști

2 septembrie 2019, 11:57

An de an, începutul de septembrie la Beslan este perioadă de doliu. Locuitorii micuţului oraș din  Oseţia de Nord își amintesc de victimele atacului terorist din 2004 de la o școală din oraș. 186 de copii și aproape tot atâția adulți au murit după 3 zile de teroare încheiate cu asaltul forțelor speciale ruse.

Și astăzi rămân multe necunoscute cu privire la acel atac, de la numărul teroriștilor și câți au scăpat, la felul în care au acționat autoritățile inclusiv prin cenzurarea presei. Pe 1 septembrie 2004, în prima zi de școală, peste 30 de militanți islamiști ceceni au atacat școala din Beslan. 1.100 de oameni au fost luați ostatici și închiși în sala de sport. 3 zile au fost ținuți fără mâncare și apă. Într-un final forțele ruse au luat cu asalt școala, iar în confruntare 334 de oameni au murit.

Tragedia de la Beslan a avut efecte pe termen lung: s-au înăsprit legile anti-terorism și au fost crescute puterile agențiilor de securitate, iar președintele Puțin și-a consolidat puterea printr-o serie de reforme federale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite