Berea belgiană, în pericol din cauza încălzirii globale

29 octombrie 2018, 08:45

Berea de tip lambic sau gueuze este fructată, aducând cu cidrul sau vinul spumant. Până în anii 1800, acesta era singurul tip de bere care se producea în zona Bruxelles-ului.

Cantillon este braseria cea mai cunoscută care produce acest tip de bere, de peste o sută de ani. Din această cauză, este și un muzeu căutat de vizitatori, care sunt întâmpinați cu un pahar de lambic chiar de către proprietarul berăriei. Acesta e din ce în ce mai îngrijorat că schimbările climatice îi pun afacerea în pericol.

Jean van Roy, proprietar berăria Cantillon: „În anii ’50 – ’60, tata şi bunicul începeau procesul de fabricaţie pe la jumătatea lui octombrie şi terminau pe la mijlocul sau sfârşitul lui mai. Astăzi, noi începem în primele zile din  noiembrie şi terminăm la sfârşitul lui martie. Pierdem aproape două luni de perioadă rece în care am putea produce berea. Este ceva enorm.”

Varianta mutării producției într-un loc mai răcoros este exclusă, din motive obiective.

Kevin Desmedt, blogger de bere: „E nevoie de microfloră şi de drojdia care s-au format în această clădire. Dacă muţi berăria în alt loc, mai răcoros, nu vei mai avea aceleaşi caracteristici, aceeaşi microfloră”.

Belgia este de departe campioana mondială la producția de bere, cu peste două mii de etichete aflate în acest moment pe piață. Din 2016, berea belgiană a fost înscrisă în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă