Benzinăriile din Capitală au afișat prețuri cu 50 de bani mai mici la combustibili. N. Ciucă: Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa

1 iulie 2022, 09:56

Premierul Nicolae Ciucă a atras atenția instituțiilor să monitorizeze situația prețurilor din benzinării în vederea depistării oricărei tentative de speculă: ”Este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate. Instituțiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenția: ordonanța de urgență în ceea ce privește compensarea și ordonanța anti-speculă.”

”Pentru transportatori, este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adițional parte din prețul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro. Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria și raționalizarea carburantului – așa cum se întâmplă deja în alte state – și am generat o scădere a prețului pe care bugetul de stat să o poată susține fără a afecta masiv alte sectoare. Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa.”, a adăugat prim-ministrul.

La miezul nopții, în stațiile de alimentare din Capitală, au fost afișate noile prețuri pentru combustibili, care conțin și reducerea. Litrul de benzină standard se vinde cu 8,21 de lei, iar cel de motorină standard cu 8,77 de lei.

Tot la miezul nopții, a intrat în vigoare și Ordonața de Guvern care prevedere reducerea aplicată pentru următoarele 3 luni.

În unele stații, clienții sunt informați că prețurile afișate conțin și această reducere.

La Ploiești, aproximativ 60 de șoferi au plecat cu avariile pornite de la Parcul Municipal Vest cu mesaje antisistem și mare gălăgie. Coloana de șoferi a fost însoțită de o mașină de poliție.

Companiile petroliere care vor reduce prețurile la benzină și motorină cu 50 de bani pe litru vor primi o compensație de 25 de bani pe litru, de la bugetul de stat. Diferența va fi suportată din venituri proprii. Schema de compensare adoptată de Guvern se aplică în perioada 1 iulie – 30 septembrie, dar nu este obligatorie.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Sunt convins că majoritatea lanțurilor de benzinării, dacă nu chiar toate, vor aplica această ordonanță și românii vor beneficia practic la (…) toate stațiile din România de această reducere de 50 de bani. Să le lăsăm totuși un termen scurt, evident, (…) în așa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate și să poată să reflecte aceste modificări”.

Pe totem, adică pe panoul de la intrarea în benzinărie, vor fi afișate prețurile reduse cu 50 de bani. La pompă însă, prețurile fară reducere. Pe bonul fiscal va fi evidențiat prețul întreg și reducerea de 50 de bani.

Autoritățile mizează că marile companii petroliere vor scădea prețurile pentru a nu pierde clienți, în favoarea concurenței. Reprezentații benzinăriilor particulare nu exclud însă că unii distribuitori mai mici nu vor ieftini carburanții, mai ales în zonele unde nu au concurență.

Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari: “Sigur că ar putea exista şi această chestiune. De preferat e să nu se întâmple. Dat fiind faptul că (…) produsele petroliere sunt destul de scumpe (…) ar trebuie respectată această (…) decizie a Guvernului”.

Pentru șoferi, ieftinirea carburanților cu 50 de bani înseamnă o revenire la prețurile din luna mai.

În 15 zile, ANAF va stabili procedurile prin care companiile petroliere care vor reduce prețurile vor beneficia de compensare. Autoritățile avertizează că, dacă vor apărea creșteri de prețuri nejustificate, vor fi considerate scumpiri speculative și vor fi sancționate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite