Benzina și motorina s-au scumpit din nou. Specialiștii se așteaptă ca prețurile la pompă să crească în continuare

Benzina și motorina se scumpesc de la o săptămână la alta, chiar și cu peste 20 de bani pe litru, în ultima lună. Analiștii se așteaptă la noi scumpiri la pompă, în condițiile în care cererea va crește și mai mult în perioada concediilor. Și mai există un motiv pentru această tendință: procentul obligatoriu de biocombustibil inclus din această lună în fiecare litru de combustibil.

10 Iunie 2023, 12:54 (actualizat 11 Iunie 2023, 00:17) Știrile TVR |
Vara aprinde prețurile carburanților
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: "În țară, în ultima lună, benzina s-a scumpit în medie cu 23 de bani pe litru, iar motorina cu 15 bani pe litru. Așa se face că, pentru un plin cu 50 de litri de benzină, plătim acum mai mult cu 11 lei și 50 de bani decât în luna mai, iar pentru unul cu motorină cu 7 lei și 50 de bani."

În București, benzina standard se vinde cu un preț cuprins între 6,56 - 6,75 de lei/litru. Motorina este puțin mai ieftină cu un preț care variază între 6,55 - 6,66 lei/litru.

Diferența de preț între benzină și mtorină s-a accentuat în ultima lună. Benzina s-a scumpit în medie, la nivel național cu 23 de bani/litru, iar motorina cu 15 bani/litru. Pentru un plin cu 50 de litri de benzină plătim acum mai mult cu 11,5 lei decât o făceam în luna mai, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină plătim mai mult cu 7,5 lei.

Analiștii pun aceste scumpiri pe seama mai multor factori. În primul rând este vorba evoluția cotațiilor internaționale la benzină și motorină. România este nevoită, în anumite perioade, să importe ambele tipuri de combustibil. În al doilea rând, vara, pe perioada concediilor, crește cererea de benzină, iar cea de motorină se menține constantă spre deosebire de iarnă, când cererea crește deoarece motorina este folosită și la încălzire.

De la data de 1 iunie, 8% din fiecare litru de benzină trebuie să fie reprezentată de biocombustibil (etanol). În cazul motorinei, bioetanolul trebuie să reprezinte 6,5% din fiecare litru de combustibil.

Specialiștii se așteaptă ca prețurile la pompă să crescă și în perioada următoare, dar exclud faptul ca sortimentele standard să mai ajungă curănd la prețul de 7lei/litru.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI