Benzina din Ungaria, scumpă doar pentru străini. Guvernul Viktor Orban suprataxează marile corporații și va conduce țara prin decrete

De astăzi, mașinile care nu sunt înmatriculate în Ungaria nu mai pot alimenta cu benzină la prețul plafonat de guvern. Străinii vor cumpăra combustibilul la preţul pieţei, adică aproape 3 euro litrul. Guvernul Orban a luat această decizie la scurt timp după ce a decretat starea de urgenţă invocând războiul din Ucraina.

27 Mai 2022, 18:43 (actualizat 27 Mai 2022, 19:01) Știrile TVR |

Ungaria are cele mai scăzute prețuri la comubustibil din întreaga Europă și asta i-a atras în special pe cei din țările vecine, unde litrul de benzină ajunge să coste aproape 3 euro.

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului: Este suficient să vezi traficul de la staţiile de alimentare de la graniţă ca să înţelegi că s-a dezvoltat turismul de alimentare şi este foarte clar că asta este o ameninţare pentru siguranţa stocurilor.

Nu este singura măsură luată de guvernul Orban sub pretextul protejării populației de efectele unei eventuale crize economie de proporții.

Pentru aceasta au fost create două fonduri: unul pentru protecția cheltuielilor în gospodării și altul militar.

Viktor Orban, premierul Ungariei: Vom obliga băncile, asiguratorii, marile reţele comerciale, companiile energetice, firmele de telecomunicaţii şi companiile aeriene să plătească o mare parte din profituri la aceste fonduri. Măsurile sunt limitate în timp, aplicându-se doar în 2022 şi 2023.

Anunțul a venit a doua zi după ce premierul Ungariei a instituit starea de urgență, invocând războiul din Ucraina.

A fost doar o formalitate pentru că Parlamentul de la Budapesta, în care Orban și-a asigurat majoritatea după alegerile din aprilie, a modificat legislația pentru a permite o astfel de măsură.

Ungaria era deja în starea de urgență decretată pe fondul pandemiei și din care urma să iasă pe 1 iunie. Tactica stării de urgență îi oferă practic premierului Orban posibilitatea de a conduce țara prin decrete.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI