Benzina și motorina continuă să se ieftinească, chiar și după embargoul european pentru carburanții din Rusia. Situația va dura până în primăvară, preconizează analiștii

12 februarie 2023, 20:31

De câteva zile, şoferii au parte de surprize atunci când ajung la pompă: preţul benzinei şi al motorinei este în scădere. Un efect neaşteptat, având în vedere că preţul petrolului a crescut săptămâna trecută, după ce Rusia a anunțat că își scade producția de ţiţei, ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Şoferii spun că ieftinirea afişată la pompă este una nesemnificativă.

Unii care au 2.000 de lei să dea un sfert din salariu pentru un plin, totuşi este un pic cam mult.

– Un plin pe lună (…) aproape 300 de lei.

– Şi mai faceţi plinul sau alimentaţi doar cât aveţi nevoie?

– Dacă avem drumuri în afara Bucureştiului, alimentăm de mai multe ori.

De un timp încoace, merg din ce în ce mai puţin cu maşina. Acum e o urgenţă şi trebuie să ajung undeva şi locul unde trebuie să ajung nu are mijloace de transport la dispoziţie.

Industria vine şi cu explicaţii pentru aceste scăderi de preţ.

Ileana Sorina Bălțatu, director executiv companie petrolieră: Iarna este mult mai blândă decât de obicei. (…) Motiv pentru care consumul de ţiţei şi produse derivate pentru încălzire nu este atât de pronunţat. (…) Există declaraţii la nivel de Bancă Naţională a Statelor Unite că vor încetini ritmul de creştere al dobânzilor de referinţă, ceea ce va face moneda americană mai puţin atractivă pentru speculaţii.

Analiştii economici spun că, de la finalul lunii martie, preţurile carburanţilor vor creşte din nou.

Adrian Negrescu, analist financiar: „Benzinarii vor trebui să găsească noi surse de aprovizionare, alternative la petrolul rusesc, în condiţiile în care stocurile vor fi finalizate, iar alternativele sunt la preţuri mult mai mari.”

Preţul mediu al benzinei standard este în prezent sub nivelul la care era acum un an, cu mai bine de 30 de bani.

Motorina, în schimb, se vinde mai scump faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu peste 50 de bani.

România se află pe locul 4 în UE în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Malta şi Slovenia. În cazul motorinei, ne poziţionăm pe locul 3 în rândul statelor comunitare cu cel mai mic preţ la acest tip de combustibil, după Bulgaria şi Malta.

Consumul mediu anual în România este de aproximativ 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone sunt de motorină.

Din totalul cantităţii de combustibil consumat la noi în ţară, aproximativ două treimi se produce intern, în cele trei rafinării, iar restul se importă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite