Indicii bursieri europeni sunt într-o revenire ușoară, după degringolada de luni, când au scăzut la minimul ultimelor 3 luni. Sunt perturbări și pe piețele financiare asiatice și peste ocean, pe Wall Street. Deriva din sectorul economico-financiar e provocată de inflația galopantă și de explozia prețurilor, în parte acestea fiind rezultatul agresiunii ruse din Ucraina și al celor 2 ani de pandemie.
În Austria, guvernul a anunțat măsuri de protejare a gospodăriilor, împovărate de inflație. În prezent, inflația a ajuns la 8%. Amplul pachet de măsuri anunțat la Viena prevede, printre altele, acordarea sumei de până la o mie de euro sub forma unor beneficii directe.
Vor urma și alte ajutoare, de exemplu, reducerea unor taxe.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei: "Scopul nostru e protejarea populaţiei în vremurile acestea dificile. Trebuie să-i ajută pe oameni, pe cât posibil, şi să reducem efectele inflaţiei. De asemenea, scopul nostru este să dăm oamenilor înapoi banii care li se iau prin inflaţie".
În Franța, una dintre cele mai mari creșteri de prețuri cauzată de inflație este la uleiul de floarea soarelui, mai ales că în Franța sunt puține culturi de floarea soarelui.
Sunt afectate gospodăriile, dar și restaurantele, care acum fac economii drastice la ulei.
Prescillia Bounia, angajat restaurant: "În 2021, dădeam 30 de euro pe 25 de litri de ulei. În ianuarie a fost prima scumpire, s-a ajuns la 52 de euro. Mi se părea o scumpire mare. Dar apoi s-a ajuns la 110 euro. Şi preţul tot creşte. Mâine poate va fi 200 de euro pentru 25 de litri".
Piețele financiare nu se vor calma prea curând, avertizează experții.
Europenii, pe lângă problemele lor, se resimt și din cauza situației economico-financiare de peste ocean. În Statele Unite, s-au înregistrat scăderi istorice pe Wall Street, iar prețurile la orice au explodat pur și simplu. Inflația e mai mare ca niciodată în ultimii 40 de ani.