Beluga rătăcită în Sena a fost extrasă din apă, în încercarea de a o salva. Din păcate, cetaceul nu a rezistat operațiunii de salvare

Beluga în Sena
Beluga în Sena
10 august 2022, 11:23

UPDATE -Balena beluga care a fost ridicată din râul Sena mai devreme miercuri a murit, în ciuda misiunii de a o salva, potrivit autorităților locale.

„În ciuda unei operațiuni de salvare fără precedent a belugăi, cu tristețe anunțăm moartea cetaceului”, a declarat pe Twitter prefectul departamentului Calvados.

–-

La extragerea cetaceului de 800 de kilograme, în cadrul unei operaţiuni care a durat şase ore, au fost martori un fotograf Reuters şi asociaţia pentru conservare marină Sea Shepherd France.

Beluga complet albă a înotat aproape jumătatea distanţei până la Paris înainte ca autorităţile locale să o izoleze într-o ecluză de mari dimensiuni. Urmează să fie transportată într-un camion frigorific în oraşul de coastă Ouistreham, din Normandia, unde va fi plasată într-un bazin cu apă sărată.

Deşi prima etapă a operaţiunii de salvare s-a dovedit un succes, există încă temeri referitoare la şansele de supravieţuire a cetaceului, care în mod normal ar trebui să cântărească 1.200 de kilograme.

”Veterinarii nu sunt tocmai optimişti în ceea ce priveşte starea de sănătate a belugii”, a declarat pentru BFM TV Isabelle Dorliat-Pouzet, secretar-general al prefecturi Eure.

”Este teribil de slabă pentru o belugă, iar acest lucru nu prevesteşte nimic bun în ceea ce priveşte speranţa de viaţă pe termen mediu”, a spus ea.

La sfârşitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri în amonte pe Sena şi a murit din cauze naturale, după mai multe încercări eşuate de a o ghida înapoi spre mare.

În septembrie 2018, o belugă a fost zărită în fluviul Tamisa în apropiere de Gravesend, la est de Londra, timp de câteva zile, cea mai sudică apariţie a unei belugi pe coastele britanice. Această specie de cetacee trăieşte de obicei în apele de coastă din zona arctică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite