Beluga rătăcită în Sena a fost extrasă din apă, în încercarea de a o salva. Din păcate, cetaceul nu a rezistat operațiunii de salvare

O belugă a cărei viaţă era în pericol după ce s-a rătăcit în Sena a fost extrasă din apele fluviului miercuri dimineaţă în cadrul unei operaţiuni de salvare organizate de autorităţile locale, informează AFP.

10 August 2022, 11:23 (actualizat 10 August 2022, 12:56) Știrile TVR |

UPDATE -Balena beluga care a fost ridicată din râul Sena mai devreme miercuri a murit, în ciuda misiunii de a o salva, potrivit autorităților locale.

„În ciuda unei operațiuni de salvare fără precedent a belugăi, cu tristețe anunțăm moartea cetaceului”, a declarat pe Twitter prefectul departamentului Calvados.

----

La extragerea cetaceului de 800 de kilograme, în cadrul unei operaţiuni care a durat şase ore, au fost martori un fotograf Reuters şi asociaţia pentru conservare marină Sea Shepherd France.

Beluga complet albă a înotat aproape jumătatea distanţei până la Paris înainte ca autorităţile locale să o izoleze într-o ecluză de mari dimensiuni. Urmează să fie transportată într-un camion frigorific în oraşul de coastă Ouistreham, din Normandia, unde va fi plasată într-un bazin cu apă sărată.

Deşi prima etapă a operaţiunii de salvare s-a dovedit un succes, există încă temeri referitoare la şansele de supravieţuire a cetaceului, care în mod normal ar trebui să cântărească 1.200 de kilograme.

''Veterinarii nu sunt tocmai optimişti în ceea ce priveşte starea de sănătate a belugii'', a declarat pentru BFM TV Isabelle Dorliat-Pouzet, secretar-general al prefecturi Eure.

''Este teribil de slabă pentru o belugă, iar acest lucru nu prevesteşte nimic bun în ceea ce priveşte speranţa de viaţă pe termen mediu'', a spus ea.

La sfârşitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri în amonte pe Sena şi a murit din cauze naturale, după mai multe încercări eşuate de a o ghida înapoi spre mare.

În septembrie 2018, o belugă a fost zărită în fluviul Tamisa în apropiere de Gravesend, la est de Londra, timp de câteva zile, cea mai sudică apariţie a unei belugi pe coastele britanice. Această specie de cetacee trăieşte de obicei în apele de coastă din zona arctică.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI