UPDATE Belgia impune carantină obligatorie pentru persoanele infectate cu variola maimuței. Peste 100 de cazuri, în toată lumea. OMS: Virusul care provoacă boala nu a suferit mutații

Variola maimuței
Variola maimuței
23 mai 2022, 11:46

 

UPDATE: România vrea să importe circa 1.000 de doye de vaccin împotriva variolei, ca măsură preventivă, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Dr. Ştefan Lazăr, medic prima de boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș: „În cazul în care vom avea cazuri care seamănă cu această boală, deja colegii noștri au citit literatura actuală, până în momentul de faţă, e  o boală care nu are tratament, din păcate încă în momentul de faţă nu există niște metode de diagnostic foarte bine puse la punct. E vorba de o erupţie caracteristică, o erupţie cu nişte vezicule și, dacă sunt persoane care au genul ăsta de erupție, oricum ar fi bine se prezinte în sistemul medical”.
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „Nu se transmite uşor, în schimb nu există vaccin sau tratament special acestei patologii. Prevenţia poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a dovedit eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în SUA”.

 

UPDATE: Organizația Mondială a Sănătății nu are dovezi că virusul care provoacă variola maimuței ar fi suferit mutații, a precizat un director executiv din cadrul ONU, relatează Reuters.

Boala infecțioasă endemică în centrul și vestul Africii nu prezintă tendințe de schimbare. Cele peste 100 de cazuri probabile și confirmate raportate în Europa și America de Nord nu sunt severe, a precizat și Maria von Kerkhove, din cadrul OMS.

Dr. Rosamund Lewis, din cadrul OMS, a precizat că vaccinul împotriva variolei este eficient în proporție de 85 la sută și împotriva variolei maimuței, cele două virusuri fiind înrudite, potrivit BBC News.

Andy Seale, de asemenea expert în cadrul OMS, a explicat că variola maimuței nu este o boală cu transmitere sexuală: boala poate fi transmisă și prin contact sexual, dar nu este o BTS.

În România, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat o listă de întrebări și răspunsuri despre variola maimuței. Consultați AICI explicațiile INSP.

„Variola maimuței (monkeypox) nu se răspândește cu ușurință între oameni, ci necesită un contact apropiat”, menționează documentul INSP.

UPDATE: Programul comun al Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) avertizează asupra stigmei care poate apărea în relatarea despre cazurile de variola maimuței, legând boala doar de persoanele gay, conform DPA, preluată de Agerpres.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că au fost raportate mai multe cazuri în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, însă nu doar comunitatea LGBTI este afectată de această boală.

–-

UPDATE: Danemarca a anunțat primul său caz de infectare cu variola maimuței, la un bărbat care s-a întors recent dintr-o călătorie în Spania, relatează Reuters, conform Agerpres.

Ministrul Sănătății, Magnus Heunicke, a precizat că țara nu se așteaptă la infectări pe scară largă, dar că monitorizează situația „cu mare atenție”.

Și Scoția a anunțat luni primul său caz de variola maimuței, a precizat Public Health Scotland într-un comunicat oficial. Autoritățile scoțiene au precizat că pacientul primeşte tratament medical, în timp ce contacţii lui apropiaţi sunt identificaţi în această perioadă de autorităţile scoţiene.

Citește și:  UPDATE Diagnosticul de variola maimuței din Grecia se infirmă. Turistul român stabilit în Marea Britanie are varicelă. Acesta a fost externat din spital

Cazurile de contact cu pacientul infectat nu sunt obligate să se autoizoleze, dar trebuie să rămână vigilente, în special dacă sunt în contact cu persoane vulnerabile.

Grupul de evaluare a riscurilor (RAG) sfătuiește, de asemenea, contactele cu risc ridicat să fie deosebit de atente cu persoanele cu imunitate redusă, femeile însărcinate și copiii.

Persoanele cu simptome ar trebui să meargă la un spital de urgență, recomandă specialiștii

Un festival din Anvers ar putea fi locul transmiterii.

Sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că au existat 92 de cazuri confirmate în 12 țări diferite, iar 28 de cazuri suspecte sunt în curs de investigare.

Au fost confirmate cazuri în Marea Britanie, Portugalia, Suedia, Suedia, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, SUA, Canada și Australia.

Medicii susțin că boala nu este foarte contagioasă. Cu toate acestea, creșterea numărului de focare aparente este îngrijorătoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă