Belgia, răvășită de creșterile de prețuri. Inflația e așteptată să atingă în decembrie 9,4 la sută

27 octombrie 2022, 20:57

Ali Demir deține un fast food în Bruxelles, iar de când cu prețurile din ce în ce mai mari la energie, grătarul electric stă mai mult stins din cauza costurilor urisase.

Ali Demir, patron de fast food: După ce preţurile au lăut-o razna, a trebuit să închid cuptorul, pentru că consumă prea mult. Mai am unul, pe gaz, pe care vi-l pot arăta. Nici măcar nu e sfârşit de lună, aşa că nu ştiu până la urmă cât mă va costa.

Chiar și cuptorul pe gaz a ajuns să fie o provocare pentru antreprenor. Folosit de trei ori pe zi, acesta ar putea duce la sfârșitul anului la costuri între 10 mii și 15 mii de euro.

Toate sectoarele economiei belgiene sunt afectate de criză. Patronul unei brutării, de exemplu, a ajuns să aibă costuri de operare nesustenabile, care îi pun sub semnul întrebării viitorul.

Marek Kutylowski, patron de brutărie: Ce s-a întâmplat anul acesta este un dezastru. Preţul gazului s-a triplat. Plătim 21000 de euro pe trimestru, doar pentru facturile de gaz, ca să nu mai spun de electricitate. În plus, chiria este de 5000 de euro pe lună. O să vedem. Trebuie să aştept luna decembrie sau începutul lui ianuarie, să vorbesc cu contabilul, să văd cum stăm.

La o simplă frizerie, costurile doar cu electricitatea au crescut de la 300 la 900 de euro, iar în magazine lumea cumpără mai puțin și pe cât de ieftin găsește. Oamenii nu mai rezistă în fața valului de scumpiri și așteaptă un ajutor de la autorități.

Endre Barcs, localnic din Bruxelles: Aştept din partea guvernului o acţiune imediată, dar nu o soluţie aparentă, pentru că asta fac ei în general, vin cu aşa numite soluţii, care nu trag preţurile în jos.

Inflația în Belgia e așteptată să atingă la finele anului un maxim de 9,4 la sută, nemaîntâlnit de la jumătatea anilor ‘70 încoace.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă