Belaruşii vor sabota războiul contra Ucrainei, dă asigurări lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia

Svetlana Tihanovskaia
Svetlana Tihanovskaia
8 august 2022, 15:15

Mişcarea noastră partizană va sabota acest lucru. Ordinele vor fi refuzate. Sau soldaţii belaruşi se vor preda atunci şi acolo”, a declarat Tihanovskaia într-un interviu pentru agenţia de presă germană, la 2 ani după alegerile prezidenţiale controversate din Belarus.

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, şi-a proclamat victoria în alegerile din 9 august 2020, un scrutin contestat de opoziţie şi care a dus la o revoltă fără precedent în Belarus. Uniunea Europeană şi SUA nu îl recunosc pe Lukaşenko drept preşedinte legitim, mulţi considerând că adevăratul câştigător al acelor alegeri este Svetlana Tihanovskaia.

Demonstraţiile de amploare care au urmat au fost reprimate printr-o campanie îndreptată împotriva opozanţilor pro-democraţie, militanţilor pentru drepturile omului, sindicatelor şi jurnaliştilor independenţi.

”Lukaşenko este un colaborator. El a târât Belarusul în acest război şi, pentru ca Rusia să îl menţină la putere, el face acum orice i se cere”, a subliniat Tihanovskaia.

Belarusul nu s-a alăturat oficial războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Totuşi, la scurt timp după începerea invaziei ruse în februarie, Lukaşenko a recunoscut că rachete ruseşti au fost lansate de pe teritoriul belarus, peste frontieră, în Ucraina.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite