Belarus anunţă OSCE că reia activităţile de verificare în temeiul tratatelor internaţionale de control asupra armelor

Belarus
Belarus
20 iunie 2022, 12:06

Într-un comunicat, ministerul belarus a declarat că a trimis o notificare către statele membre ale Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a le informa că intenţionează să reia controale de verificare pe bază reciprocă.

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a încetat să mai permită inspecţii de arme în 2020 din cauza pandemiei. Pe fondul tensiunilor crescute între Europa şi Minsk, în special din cauza rolului Belarusului în invazia Rusiei în Ucraina, membrii OSCE au cerut Minskului să readmită inspectorii pentru a verifica stocurile sale de arme.

Săptămâna trecută, Belarus a declarat că o serie de alte ţări, între care Polonia vecină, un aliat al NATO, nu au reluat încă inspecţiile la arme prin intermediul OSCE.

Ambasada belarusă de la Viena – care reprezintă Minskul la OSCE – a acuzat Polonia, Lituania şi Ucraina de politizarea problemei şi de refuzul de a discuta chestiuni legate de controlul armelor, a relatat agenţia de presă de stat Belta.

Luni, Ministerul Apărării a declarat că Minskul este pregătit să permită inspectorilor de arme să intre în ţară, dar numai pe bază de reciprocitate, dacă oficialilor săi li se va permite să inspecteze stocurile altor naţiuni.

OSCE este cea mai mare din lume organizaţie interguvernamentală regională orientată spre securitate, cu statut de observator în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Mandatul său include aspecte precum controlul armelor, promovarea drepturilor omului, libertatea presei şi alegeri libere şi corecte.

Belarus a declarat în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea specială” din Ucraina, dar a servit drept rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste graniţă la 24 februarie.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite