Belșugul de sărbători ajunge la gunoi. Asociațiile umanitare încearcă să prevină risipa alimentară și să-i ajute pe nevoiași

27 decembrie 2021, 17:16

Alimente din depozitele marilor magazine, valabile dar cu termenul aproape de expirare, altele donate de clienți în magazine, ajung zi de zi în depozitul Băncii pentru Alimente din Capitală.

ONG-ul are deja 140 de asociații partenere cărora le distribuie produsele alimentare, rapid.

Gabriel Sescu, fondatorul Băncii pentru Alimente Bucureşti: Încercăm să reducem risipa alimentară, să dăm produsele mai departe, unde există sărăcie, persoane nevoiașe.

Banca pentru Alimente nu este deschisă doar de Sărbători, ci funcționează tot timpul anului. Așa că faptele bune por fi făcute oricând. Puteți deveni oricând voluntar și vă puteți implica în colectarea produselor alimentare.

O parte din mâncarea provenită de la Banca pentru Alimente, dar și de la cei care au vrut să doneze din prea plinul lor, ajunge și la Asociația Ginei Neacșu, Fabrica de Daruri. Așa cum s-a întâmplat și acum, de Crăciun, când zeci de familii nevoiașe au avut pe masă mâncare tradițională.

Gina Neacșu, fondatorul Asociaţiei Fabrica de Daruri: Oameni cu inima mare ne-au scris astăzi și ne-au dat de la cozonac, sărmăluțe, salată de boeuf, ce alimente aveau cumpărate pentru masă și musafirii nu au venit.

În perioada sărbătorilor, mai ales în România, sunt aruncate la gunoi tone de alimente. Și asta pentru că foarte mulți dintre români cumpără fără să se gândească la cât pot mânca. Așa ia naștere risipa alimentară.

Lect. univ. dr. Lygia Alexandrescu, specialist nutriţie: Alimentele gătite sunt deja expirate, pentru că se gătește pentru o perioadă mai mare de 3 zile. Strategia e simplă. Cumpărăm pentru câte persoane avem la masă plus doi.

Psihologii au o explicație pentru comportamentul multora dintre cumpărători în această perioadă.

Keren Rosner, psiholog: Confundăm excesul cu opulența. Avem nevoie să compensăm anumite neajunsuri cu un comportament inutil compulsiv.

Dacă vreți să contribuiți cu o donație și să reduceți risipa alimentară, o puteți face direct la sediul ONG-urilor care au în grijă astfel de cazuri sau puteți dona direct în magazinele partenere ale Băncii pentru Alimente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite