Beijingul l-a convocat pe ambasadorul german în China după ce ministrul de Externe, Annalena Baerbock, l-a numit pe președintele Xi Jinping "dictator", a anunțat Berlinul, în cea mai recentă escaladare a tensiunilor dintre cele două țări, potrivit The Guardian.
Deși sunt parteneri comerciali importanți, legăturile dintre Berlin și Beijing s-au deteriorat, deoarece unii membri ai guvernului german adoptă o poziție mai dură în probleme care variază de la drepturile omului, la Taiwan.
Baerbock, care a militat pentru o poziție mai dură, a făcut aceste remarci într-un interviu acordat joi postului Fox News, în timpul unei vizite în SUA.
În timp ce vorbea despre războiul din Ucraina, ea a spus: "Dacă Putin ar câștiga acest război, ce semn ar fi acesta pentru alți dictatori din lume, precum Xi, precum președintele chinez? Așa că, prin urmare, Ucraina trebuie să câștige acest război".
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin a confirmat pentru AFP că ambasadorul Germaniei "a fost convocat la Ministerul de Externe chinez [duminică]" în legătură cu aceste remarci.
Confirmarea că China a convocat-o pe ambasadoarea Patricia Flor a venit după ce China a declarat mai devreme luni că este "puternic nemulțumită" de remarcile lui Baerbock.
"[Comentariile] sunt extrem de absurde și reprezintă o încălcare gravă a demnității politice a Chinei și o provocare politică deschisă", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unei conferințe de presă zilnice.
În iunie, Beijingul l-ar fi mustrat pe ambasadorul SUA în China după ce președintele Joe Biden s-a referit, de asemenea, la Xi ca la un "dictator".
Întrebată despre contestațiile Chinei față de remarcile făcute de aceasta în timpul unei vizite la New York, Baerbock a răspuns doar că a "luat notă" de ele.
Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze care a fost opinia cancelarului Olaf Scholz cu privire la aceste remarci.
Dar purtătorul de cuvânt a adăugat că este clar "că China este condusă de un regim comunist, cu un singur partid, și este de asemenea este clar că acest lucru nu corespunde cu ideea noastră de democrație".
Duminică a fost cea de-a treia situație recentă în care China l-a convocat pe ambasadorul Germaniei.
Beijingul a făcut acest lucru și după ce ministrul german al Educației a vizitat Taiwanul în martie, prima vizită germană la nivel de cabinet pe insulă în ultimii 26 de ani.
Beijingul revendică Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, pe care îl va cuceri într-o zi, și a intensificat presiunile asupra insulei democratice și autoguvernate.
În plus, trimisul german a fost chemat în urma unei declarații a miniștrilor de Externe din G7 cu privire la Taiwan în august 2022, când Germania deținea președinția grupului.
Germania adoptă o poziție mai dură față de China, iar în iulie a publicat o nouă politică împotriva unei Chine mai "asertive", după luni de dispute în cadrul guvernului cu privire la strategia sa.
Aceasta marchează un echilibru fin între cele două poziții diferite din cadrul guvernului de coaliție, calificând Beijingul drept "partener, concurent, rival sistemic".