Beijingul condamnă impunerea de teste COVID-19 pentru călătorii sosiţi din China şi evocă posibile ‘contramăsuri’

Testare COVID. Test PCR
Testare COVID. Test PCR
3 ianuarie 2023, 15:45

„Unele ţări au impus restricţii de intrare numai pentru călătorii chinezi. Acest lucru nu are o bază ştiinţifică şi unele practici sunt inacceptabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, adăugând că China ar putea ‘recurge la contramăsuri, pe baza principiului reciprocităţii.

China şi-a menţinut graniţele în mare parte închise pentru cetăţenii străini din 2020 din cauza pandemiei de COVID-19. Ţara nu a eliberat vize turistice de aproape trei ani şi impune o carantină obligatorie la sosire.

Aceasta măsură de izolare va fi ridicată pe 8 ianuarie, însă va fi necesară în continuare prezentarea unui test efectuat cu mai puţin de 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul chinez.

La trei ani după apariţia primelor cazuri de coronavirus la Wuhan, China şi-a suspendat brusc pe 7 decembrie politica strictă numită ‘zero COVID’. După ridicarea restricţiilor, spitalele chineze au fost copleşite de un număr tot mai mare de bolnavi de COVID-19.

În contextul exploziei de contaminări în China, numeroase ţări, printre care Franţa, Italia, Spania şi Regatul Unit, la unison cu Statele Unite, Canada şi Coreea de Sud, au decis să impună un test COVID-19 călătorilor care vin din China.

Prim-ministrul francez, Élisabeth Borne, susține introducerea testelor. Începând de miercuri, orice persoană care zboară din China spre Franța va trebui să prezinte un test de depistare a virusului cu rezultat negativ, efectuat în ultimele 48 de ore, și va fi supusă unor teste aleatorii la sosire.

„Suntem în rolul nostru, guvernul meu este în rolul său, de a-i proteja pe francezi”, a declarat ea la radio France-Info, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite