Beijingul calcă cu grijă prin rămășițele zilei în care Prigojin a pornit spre Moscova. Ministerul chinez de Externe: Aceasta este o problemă internă a Rusiei

China și Rusia
China și Rusia
26 iunie 2023, 08:55

China și-a exprimat sprijinul pentru Rusia după ce o insurecție de scurtă durată a reprezentat cea mai gravă provocare la adresa guvernării de 23 de ani a lui Vladimir Putin, un partener apropiat al liderului chinez Xi Jinping în demersul său pentru o nouă ordine mondială și o aliniere strategică împotriva SUA.

La o zi după ce mercenarii grupului Wagner s-au întors din marșul lor spre Moscova, punând capăt unei revolte scurte și haotice a liderului de război Evgheni Prigojin, Beijingul a publicat primul său comentariu cu privire la ceea ce Putin a numit o „rebeliune armată”.

„Aceasta este o problemă internă a Rusiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, într-o postare postată online duminică seara.

„În calitate de vecin prietenos al Rusiei și de partener strategic comprehensiv de coordonare pentru noua eră, China sprijină Rusia în menținerea stabilității naționale și în realizarea dezvoltării și prosperității”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Comentariul public atent elaborat de Beijing a venit la mult timp după ce scurta revoltă s-a disipat, Prigojin a acceptat, sâmbătă, să își retragă luptătorii, într-o înțelegere cu Kremlinul care, se pare, l-ar fi văzut intrând în exil în Belarus.

Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, și Rudenko au avut un schimb de opinii cu privire la „relațiile sino-ruse și la problemele internaționale și regionale de interes comun”, a precizat Ministerul chinez de Externe într-o declarație publicată pe site-ul său, cu o fotografie care îi arată pe cei doi plimbându-se unul lângă altul în timp ce zâmbesc.

Ministerul rus de Externe a precizat că Rudenko a avut, de asemenea, „consultări programate” cu ministrul adjunct de Externe al Chinei, Ma Zhaoxu.

„Partea chineză și-a exprimat sprijinul pentru eforturile Federației Ruse de a stabiliza situația din țară în legătură cu evenimentele din 24 iunie și și-a reafirmat interesul pentru consolidarea unității și prosperitatea în continuare a Rusiei”, a precizat Ministerul Rus într-un comunicat.

Potrivit comunicatului Chinei, Ma Zhaoxu i-a spus lui Rudenko că, sub conducerea lui Xi Jinping și Vladimir Putin, încrederea politică reciprocă și cooperarea dintre China și Rusia au crescut continuu.

„În condițiile unei situații internaționale complexe și sumbre, este necesar să urmăm consensul important la care au ajuns cei doi lideri, să comunicăm în timp util, să garantăm relația stabilă și pe termen lung dintre cele două țări și să protejăm interesele comune ale ambelor părți”, a spus Ma Zhaoxu, potrivit sursei citate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite