BEC dă lămuriri privitoare la posibilitatea opțiunii între cele două scrutine. Buletinele de vot nu sunt nule dacă au ștampila de control pe prima pagină

"Obligația operatorilor de calculator este aceea de a informa alegătorii că pot să voteze fie pentru ambele scrutine, fie doar pentru unul dintre acestea, și să bifeze în aplicație opțiunea corespunzătoare pentru fiecare alegător în parte", a explicat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleț. În plus, "Votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă. Aplicarea ștampilei de control a secției de votare în orice altă poziție decât pe ultima pagină nu este motiv de nulitate."

26 Mai 2019, 14:20 (actualizat 26 Mai 2019, 15:12) |
Declarații BEC-Ediție specială ora 14.00
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Declarații ale purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleț:

- "BEC, în cursul dimineții, a transmis prin intermediul sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot, un mesaj care a fost înregistrat pe toate tabletele din toate secțiile de votare și pe telefoanele mobile aflate în dotarea președinților secțiilor de votare - faptul că operatorul are obligația de a informa alegătorul că poate opta să voteze atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național, sau doar pentru unul dintre aceste scrutine, și de a opera în SIMPV opțiunea corespunzătoare. Deci obligația operatorilor de calculator este aceea de a informa alegătorii că pot să voteze fie pentru ambele scrutine, fie doar pentru unul dintre acestea, și să bifeze în aplicație opțiunea corespunzătoare pentru fiecare alegător în parte".

- "A doua chestiune este legată de aplicarea ștampilei de control pe buletinele de vot, în special pentru cele aferente referendumului, pe prima pagină a buletinului de vot și dacă acesta reprezintă un motiv de nulitate a buletinelor de vot. Acesta nu este un motiv de nulitate și BEC a răspuns în acest sens mai multor solicitări. Votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă. Aplicarea ștampilei de control a secției de votare în orice altă poziție decât pe ultima pagină nu este motiv de nulitate".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EUROPARLAMENTARE 2019
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -2°C -1°C
IASI -3°C -6°C
CLUJ -7°C -7°C
CONSTANTA -3°C -1°C
CRAIOVA -1°C -1°C
BRASOV -7°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI