Bebelușii din maternitățile-surogat, blocați în Ucraina. „A fost destul de șocant la început”

O faţă mai puţin cunoscută a războiului din Ucraina este situaţia copiilor din maternităţile-surogat. Una dintre cele mai mari clinici ucrainene caută acum disperare să-şi protejeze bebelușii de violență până când părinții lor pot veni să-i ridice.

13 Aprilie 2022, 14:47 (actualizat 13 Aprilie 2022, 14:50) Știrile TVR |
Foto: Unsplash

Der Spiegel a dedicat un material acestei probleme. În prezent, 18 nou-născuți sunt adăpostiți într-un buncăr din Kiev. Bebelușii au fost născuți în BioTexCom, cea mai mare maternitate-surogat din Ucraina, așteptându-și viitorii părinți.

De la începutul invaziei rusești, acestora le este din ce în ce mai greu să-și ia copiii. În fiecare zi se nasc noi copii de la mame surogat din Ucraina, iar sute de femei sunt încă însărcinate.

Din 2015, Ucraina s-a transformat în capitala globală a mamemlor-surogat, numeroase alte țări, printre care Nepal, India și Thailanda, interzicând această practică. Potrivit estimărilor, în Ucraina se nasc din mame surogat între 2.000 și 3.000 de bebeluși, majoritatea pentru părinți aflați în străinătate.

Înainte de război, sistemul de maternitate-surogat din Ucraina era considerat profesionist și necomplicat. La BioTexCom, pachetele de maternitate surogat costă între 40.000 și 65.000 de euro, mult mai puțin decât în ​​Statele Unite, de exemplu, unde această practică este de asemenea permisă.

Jurnaliștii Der Spiegel au vorbit recent cu Maria Holumbovska, responsabila cu relațiile de afaceri cu Germania ale maternității-surogat.

În prezent, sunt 18 bebeluși în adăpostul nostru antiaerien dintr-o suburbie a Kievului. Dar în fiecare zi apar alții. Avem o locație suplimentară în centrul Ucrainei și, de asemenea, sunt mai mulți nou-născuți în clinicile de maternitate din Kiev. De îndată ce pot fi eliberați, medicul nostru șef îi preia personal, însoțit de reprezentanți ai unui batalion de voluntari. În total, în prezent avem 35 de bebeluși în țară”, a explicat Holumbovska.

Întrebată care sunt condițiile în adăpost, Holumbovska a răspuns: „Suburbia este încă relativ liniștită și nu se aud decât câteva explozii, în depărtare. Sunt opt ​​asistente care îngrijesc bebelușii, majoritatea femei care au familii proprii, în general în alte părți ale țării. De la începutul războiului, nu le-a mai fost posibil să meargă acasă. Suntem încă bine aprovizionați când vine vorba de hrană pentru copii și scutece. Primim donații generoase din multe țări. Părinții care în trecut au avut copii cu ajutorul nostru se implică și trimit materiale necesare.”

Maria Holumbovska a spus că, în ciuda periciolelor, majoritatea părinților vor să încerce să-și ia copiii. „Călătoria este riscantă, desigur, și durează câteva zile. Odată ajunși aici, părinții nu pot face imediat cale întoarsă, pentru a merge acasă.”

De ce? „Înainte de începerea războiului, procedurile birocratice durau aproximativ o lună. Acum, am pus la punct un proces accelerat cu agențiile, astfel încât părinții să poată pleca cu bebelușii lor după doar două zile și ceva. Sunt necesare mai puține documente. Dar copiii au nevoie de un pașaport de la Ambasada Germaniei, iar lucrul acesta e destul de dificil în acest moment. Am dori să vedem Ambasada Germaniei reacționând puțin mai rapid la cererile noastre”, a explicat Holumbovska.

Părinții bebelușilor provin din toată lumea: Franța, Marea Britanie, Austria, Elveția, Israel, Argentina, Brazilia, China etc.

În ceea ce privește mamele-surogat, în Ucraina există acum în jur de 600 de gravide.

„Aproximativ 80 dintre ele poartă copii pentru părinți germani. Ele provin din toată țara. Am reușit să evacuăm la timp toate gravidele din Mariupol. Unele femei de aici, din Kiev, locuiesc încă în casele lor, în timp ce altele, în special cele cu sarcini mai avansate, locuiesc în rezidențele noastre comune. În general, ieșim numai când este absolut necesar. Încă ne putem face cumpărăturile în supermarketuri. Când sună alarma de raid aerian, ne îndreptăm spre adăpost. A fost destul de șocant la început, dar acum aproape ne-am obișnuit”, a declarat Maria Holumbovska.

Întrebată de ce nu au fost evacuate gravidele din țară, Holumbovska a răspuns: „Ne-am gândit la asta la începutul invaziei ruse. Dar nu credeam că războiul va dura atât de mult. Și părea prea periculos să călătorești prin Ucraina cu femei gravide. Ce s-ar fi întâmplat dacă una dintre ele ar intra în travaliu într-o zonă în care se dau lupte? Ar trebui să nască în orice spațiu disponibil, eventual nici măcar într-o clinică. Așa că am ajuns la concluzia că era mai bine să rămânem aici și să așteptăm să vedem ce se întâmplă.”

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI