Bebelușul care face zilnic dializă. La 10 luni, Alexandru are nevoie de un transplant renal, care nu se poate face la noi în țară

Un băieţel superb cu privirea ca înaltul cerului luptă pentru viaţă la cel mai mare spital de copii din ţară. E singurul bebeluş care a ajuns vreodată la "Marie Curie" cu sindrom nefrotic - o boală foarte rară la cei mici. Rinichii nu-l mai ajută şi de două luni face zilnic dializă. L-ar putea salva un transplant renal, dar numai peste hotare se poate face la copii aşa mici. Mai trebuie să ia şi în greutate, dar infecţiile îl ţin pe loc. Disperaţi, părinţii cer sprijin să-l ducă în străinătate cât mai repede. Atenție, urmează informații cu puternic impact emoțional!

26 August 2019, 17:50 (actualizat 26 August 2019, 20:26) |
Luptă pentru viața bebelușului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cătălina Mihai, mama lui Alexandru: "Este un băieţel atât de bun şi liniştit! Ştim sigur că Alexandru va reuşi, pentru că este un învingător. Îndură cu multă putere tot ce se întâmplă aici. De două luni stăm în spital. Nu se poate mişca. Este slăbit".

Alex face zilnic dializă peritoneală, câte 40 de minute, pentru a elimina toxinele din corp. A făcut insuficienţă renală terminală din cauza bolii rare care i-a atacat rinichii - un sindrom nefrotic diagnosticat când avea aproape 4 luni. I se umflau picioarele şi apoi tot corpul. Şi avea multe proteine în urină şi prea puţine în sânge.

Cătălina Mihai, mama lui Alexandru: "Rinichii sunt ca nişte site, iar în cazul lui, sita este un pic mai largă şi se pierd proteinele".

12 săptămâni s-a chinuit copilul cu reacţiile adverse ale terapiei cu cortizon. Nu l-a ajutat şi a fost oprită, fiindcă era corticorezistent. Părea că e mai bine, dar coşmarul nu s-a oprit. În iunie, de la o enteroviroză, a ajuns la Urgenţe aproape în comă. După ce a început dializa, a făcut şi peritonită, şi infecţie urinară, şi în sânge.

Prof. dr. Mihaela Bâlgrădean, șefa Secției de nefrologie și dializă pediatrică, Spitalul Marie Curie: "Este vorba de un tratament de foarte lungă durată, situaţie în care desigur pot apărea infecţii în cursul tratamentului, situații care vin să se adauge peste faptul că boala ca atare nu stimulează creşterea şi ne împiedică la un moment dat să putem acţiona în acest sens".

Băiatul cu ochii precum cerul are 10 luni, dar pare mai mic. Acum are aproape 7 kilograme, dar uneori mai slăbeşte, cum s-a întâmplat după intervenţia prin care i s-a schimbat cateterul din burtică. Fiindcă pierde proteinele, nu creşte cum ar fi normal.

Prof. dr. Mihaela Bâlgrădean, șefa Secției de nefrologie și dializă pediatrică, Spitalul Marie Curie: "Este primul caz pe care-l avem într-o astfel de situaţie. Încercăm să-i asigurăm o nutriţie personalizată. Mai trebuie şi un pic de capacităţi materiale. Toate lucrurile astea sunt extrem de costisitoare".

Trebuie făcute şi analize complexe, inclusiv genetice, pentru a afla care ar putea fi cauza bolii. Medicii spun că transplantul renal l-ar putea scăpa de chin pe bebeluş, dar la copiii care au sub 20 de kilograme se face doar în străinătate. Statul acoperă costurile, în astfel de cazuri, dar pentru transplant, copilul trebuie să mai crească. Şi trebuie găsit şi un donator.

Cătălina Mihai, mama lui Alexandru: "Este necesar să plecăm cât mai repede pentru că starea lui se degradează. Eu zic că el are ceva de spus pe lumea aceasta şi a venit cu un scop şi va reuşi, dar avem nevoie şi de ajutorul celor din jur, de ajutorul lui Dumnezeu şi de ajutorul medicilor".

Cei care vor să îl ajute pe Alexandru pot dona în următoarele conturi:

MIHAI DRAGOŞ
cont EURO: RO23RNCB 0746 0720 3636 0002 RNCBROBU
cont RON: RO21RNCB 0318 0720 3636 0001 RNCBROBU
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 24°C 21°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 23°C 21°C
CRAIOVA 25°C 23°C
BRASOV 19°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI