BBC: Cine sunt „superfanii” lui Putin și care este misiunea lor pe Facebook

12 aprilie 2022, 08:47

Grupurile pro-Putin sunt numeroase, dar multe conturi sunt duplicate

BBC a investigat  grupurile  pro-Putin de pe Facebook cu ajutorul cercetătorilor de la Institutul pentru Dialog Strategic (ISD). Experții ISD au identificat 10 grupuri publice pro-Putin, unele având nume precum Vladimir Putin – Liderul Lumii Libere. În aceste grupuri sunt peste 650.000 de membri. Ei  postează fotografii și mesaje în care liderul rus este lăudat, în mai multe limbi –  engleză, rusă, farsi, arabă și khmer.

Grupurile sunt foarte active. În ultima lună, cercetătorii au numărat 16.500 de postări, care au generat peste 3,6 milioane de interacțiuni.

Scopul general al grupurilor pare să fie promovarea lui Putin în fața Occidentului drept un erou, cu un sprijin internațional covârșitor.

Imaginile îl arată adesea pe liderul rus „mergând încrezător, ținând în brațe căței, privind cu drăgăstos spre camera de filmat, salutând trupele și călare pe o serie de animale sălbatice, inclusiv urși și lei”.

În grupuri s-au înscris peste 100.000 de membri noi de la începutul invaziei în 24 februarie.

Investigația BBC a scos la iveală faptul că mulți administratori ai grupurilor au conturi duplicate sub același nume. Cercetătorii au găsit cel puțin 100 de astfel de conturi. Acestea interacționează unele cu altele, postează mesaje sau își trimit emoji-uri.

Existența conturilor duplicate este o potențială încălcare a regulilor Facebook privind comportamentul neautentic, spune ISD. Cercetătorul Moustafa Ayad numește practica un exemplu de „astroturfing” – o operațiune online care implică existența mai multor conturi care dau în mod fals impresia de sprijin mult mai larg.

Astfel, se „creează aparența unui sprijin larg pentru Putin și Kremlin și pentru demersul invaziei”, potrivit raportului ISD citat de BBC.

Ce spun utilizatorii activi ai acestor grupuri

O examinare mai atentă a unora dintre administratorii grupului arată o activitate neobișnuită. Unul dintre administratori, Marine, care spune că este din Siria, folosește trei conturi separate pentru a genera sprijin pentru președinte. Cele trei conturi sunt  în arabă și postează la aceeași oră în fiecare zi.

Un alt moderator, Victoria, din Cambodgia, a promovat conținut într-un grup în limba khmeră. Din 4 februarie, postările ei au generat peste 34.000 de reacții și au fost distribuite de peste 4.000 de ori.

Marine și Victoria conduc împreună o pagină de Facebook în limba khmer, parte a unui model mai larg de coordonare între unele dintre conturi.

Postările sunt distribuite pe scară largă în diferite grupuri. De exemplu, un alt cont listat ca fiind situat în Bulgaria a postat aceeași imagine cu Putin de 12 ori în interval de câteva minute.

BBC a încercat fără prea mare succes, să contacteze persoanele din spatele acestor conturi.  Doar un bărbat din Kenya, pe nume Raj, care face parte din mai multe astfel de grupuri și care include „Putin” la sfârșitul numelui său pe Facebook, a răspuns la telefon. Într-o scurtă conversație, el l-a numit pe președintele rus „un mare lider”, dar nu a vrut să discute despre război. BBC i-a trimis prin e-mail alte întrebări despre interesul lui pentru Rusia, la care nu a răspuns.

Hasmik, din Armenia, spune că este jurnalistă și că ajută la administrarea a șase grupuri pro-Putin. Întrebată cine a invitat-o să facă asta, a răspuns că persoanele care conduc  grupurile și a afirmat că nu este plătită pentru ceea ce face.

Care sunt motivațiile fanilor lui Putin?

Este greu depistat care sunt motivațiile oamenilor din spatele acestor conturi, notează BBC. Nu există nicio legătură evidentă cu guvernul rus și, spre deosebire de alte campanii de dezinformare binecunoscute din Rusia, demersul nu este subtil, iar  persoanele implicate nu-și ascund intențiile.

BBC subliniază că nu poate fi exclusă posibilitatea ca rețeaua să aibă unele legături cu autoritățile ruse sau cu elemente pro-Putin din interiorul Rusiei.

Mulți oameni din întreaga lume sunt atrași de domnul Putin și de viziunea sa anti-occidentală asupra lumii.

BBC a contactat Facebook, care spune că are politici împotriva conturilor false și a suspendat o serie de astfel de conturi, pe baza informațiilor din raport și a propriilor investigații.

„Continuăm să luăm măsuri ferme pentru a preveni răspândirea dezinformării legate de criza din Ucraina”, a declarat  un purtător de cuvânt al companiei-mamă Meta.

Putini falși

În cursul investigației, BBC a descoperit un alt fenomen interesant – conturile care uzurpă identitatea lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin este unul dintre puținii lideri mondiali care nu folosesc rețelele sociale și nu există un cont oficial de Facebook pe numele său. Se spune că nu folosește nici măcar un smartphone.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Putin, pur și simplu, „nu are nevoie” de rețelele de socializare, deoarece „nu îi oferă nimic din ce nu are deja”.

Dar unii au umplut acest gol, notează BBC. O pagină de Facebook cu numele său a avut peste trei milioane de urmăritori, până când a fost eliminată pentru uzurpare a identității, la scurt timp după invazia din Ucraina.

(w500) Cont fals

Un număr semnificativ dintre urmăritori – peste 700.000 – s-au alăturat în timpul pandemiei, când pagina promova  vaccinuri împotriva Covid-ului produse în Rusia.

Mai recent, pagina a postat mesaje care promovau  viziunea Kremlinului asupra războiului, iar mulți comentatoricesta păreau să creadă că mesajele conțineu chiar cuvintele președintelui rus.

La scurt timp după invazie, o postare de pe pagină declara ca scopul „operațiunii” a fost „menținerea păcii… care vizează doar demilitarizarea unei țări vecine”. Acest mesaj a fost distribuit și apreciat de peste 200.000 de ori.

Pagina eticheta oamenii în mesajele despre Putin, inclusiv utilizatorii identificați de cercetători ca având conturi duplicate. Cu alte cuvinte, contul  interacționa cu superfanii lui Putin.

Nu se știe cine se află în spatele acestui cont. Persoanele care îl administrează au sediul în Rusia și Letonia, conform secțiunii de transparență a paginii.

Paginile fanilor sunt un teren fertil pentru a obține sprijin pentru Kremlin la nivel internațional, spune Nika Aleksejeva, cercetător la Digital Forensic Research Lab (DFRLab), parte a think tank-ului Atlantic Council.

„Ei pot ajuta la construirea de sprijin public în  alte țări pentru așa-numita „operațiune militară din Ucraina” a Rusiei, dacă nu sunt eliminate de platformele de socializare principale”, spune cercetătoarea.

O altă pagină a lui Putin,  în limba arabă, era administrată de un bărbat care este și un mare fan al liderului sirian Bashar al-Assad. Pagina a atras aproape un milion de urmăritori înainte de a dispărea recent, mai notează BBC.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite