Bazilica Sfântul Marcu din Veneția este protejată de inundații cu bariere din sticlă

Bazilica Sfântul Marcu din Veneția
Bazilica Sfântul Marcu din Veneția
22 decembrie 2022, 14:35

„Chiar și după ce se evaporă, apa lasă în urmă cristale de sare care corodează bazele de marmură ale coloanelor și mozaicurile de pe podea”, a declarat Mario Piana, arhitectul și expertul în restaurare care se ocupă de bazilica Sfântul Marcu.

Barierele sunt realizate din sticlă montată pe o bază de beton armat care este îngropată sub pavajul din Piața Sfântul Marcu pentru a rezista la forța inundațiilor.

Mario Piana a declarat că sistemul ar putea ține la distanță până la 1,10 metri de apă în piață, echivalentul unei maree de 1,90 metri deasupra nivelului mării.

„Să sperăm că, de acum încolo, nu vor mai exista inundații care să atingă baza bazilicii”, a declarat acesta în timpul unei vizite la fața locului, subliniind fragilitatea structurii din cărămidă de lut.

Orașul palat al Veneției, construit pe stâlpi de bușteni printre canale, s-a confruntat cu inundații încă de la înființarea sa, în urmă cu 1.600 de ani. Dar, la fel ca și în alte zone de coastă, creșterea nivelului mării și vremea extremă pe care oamenii de știință o asociază cu criza climatică, au însemnat maree mai frecvente.

În timp ce bazilica a fost construită pe ceea ce era unul dintre cele mai înalte puncte ale Veneției la acea vreme, acum se află pe unul dintre cele mai joase puncte ale orașului din cauza subsidenței și a creșterii nivelului mării.

Prin urmare, Sfântul Marcu este inundat mai mult decât în majoritatea locurilor și rămâne vulnerabil, în ciuda activării barierelor subacvatice Mose în jurul orașului lagunar în 2020, pentru a proteja Veneția de inundațiile de peste 1,3 metri.

Inundațiile din noiembrie 2019 au fost deosebit de devastatoare, deoarece apa nu s-a putut retrage rapid în urma unor deluvii repetate, lăsând părți ale bazilicii scufundate timp de până la 24 de ore.

Inundațiile care pătrund în bazilică au fost frecvente și în afara sezonului, ceea ce a făcut-o și mai vulnerabilă și i-a determinat pe oficiali să creeze noile bariere de sticlă ca mijloc de apărare.

Arhitectul Mario Piana a declarat că barierele din sticlă și beton fac parte dintr-un proiect ingineresc mai amplu, care vizează crearea unei serii de canale sub suprafața bisericii și a pieței care îi poartă numele, pentru a evacua apa și a împiedica inundarea pieței.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă