Baza Aeriană 86 Borcea, 70 de ani în slujba patriei

2 octombrie 2022, 11:16

În urmă cu şase ani, primele şase avioane F16 ale României aterizau la Borcea, Baza 86 Aeriană Gheorghe Mociorniţă. Unul dintre ele era pilotat de comandorul Cătălin Micloș, acum comandant al bazei. Despre oamenii de la Borcea, comandorul spune că sunt motorul schimbărilor, mai ales în ceea ce priveşte aviaţia de vânătoare.

Comandorul Cătălin Micloș comandantul Bazei 86 Aeriană, declara: Azi, ca şi acum 70 de ani, aveti aceeași misiune: de a zbura şi de a învinge. Azi sunteţi parte a schimbării, dovedind curaj. Adaptabilitatea şi flexibilitatea sunt punctele voastre forte. Septembrie 2022. Ştim cu toţii că este un an complicat. Ştim însă că orice criză reprezintă şi o oportunitate. Nu trebuie decât să ne pregătim foarte bine pentru acest examen. Azi suntem un pic mai ocupaţi având vecini care uneori nu ne dau pace”.

Sunt mereu în alertă, sunt cei care decolează pentru ca noi să dormim liniştiți, cei care se ridică la orice alarmă, şi mai ales cei care zboară ca să apere spaţiul aerian al României.

Comandorul  Mihăiță Marin, comandantul Escadrilei 53 Vânătoare, Baza 86 Aeriană, consideră că
„în noul context, pentru noi a rămas la fel. Pentru cei care ne privesc, ne ascultă sau citesc despre noi, poate în ochii lor a devenit mai relevantă misiunea noastră. Noi am făcut tot timpul acelaşi lucru, indiferent că decolăm o dată pe lună sau de șase ori pe zi. Din punctul meu de vedere nu au fost momente mai tensionate, au fost doar mai multe misiuni”.

Vasile Dîncu,  ministrul Apărării: „Vă invit în continuare să fiţi în avangarda schimbării de mentalitate în Armata Română. Avem o serie de programe care sunt planificate pentru viitor, dar cel mai important este acela de a pregăti oamenii. Sigur că Baza Borcea va fi şi baza unde F-35-ul va veni prima dată”.

La 70 de ani de la înfiinţarea a ceea ce astăzi ştim ca Borcea, drapelul de luptă al Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” a fost decorat de președintele Iohannis.

România urmează să cumpere încă 32 de avioane F16, din Norvegia, pe lângă cele 17 aduse în ultimii ani din Portugalia.

Istoria aviației românești se scrie în continuare aici la aerodromul ciulinilor Bărăganului. De la MIG-ul 21, la F-ul 16 şi chiar la F 35.

 

CITEȘTE ȘI

Ceremonie | 70 de ani de aviație la Baza 86 Aeriană Borcea

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Flacăra Olimpică pentru Jocurile de la Paris a fost aprinsă, la Archaia Olympia