Băuturi, măsline și avioane pe lista produselor din Uniunea Europeană sancționate de SUA

Statele Unite ale Americii au început să aplice de vineri, ora 00:01, noi taxe vamale pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari - de la avioane, până la brânzeturi şi vinuri. Cele mai afectate ţări sunt Spania, Germania, Franţa şi Marea Britanie. Taxele vor afecta, în măsură mai mică, şi restul economiilor de pe piaţa unică europeană, ceea ce a declanşat o etapă de tensiuni între SUA şi blocul comunitar.

22 Octombrie 2019, 14:09 (actualizat 22 Octombrie 2019, 14:15) |
Pahar de vin / FOTO: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Taxarea exporturilor din UE a venit după decizia de la începutul lunii octombrie a Organizaţiei Mondiale a Comerţului în favoarea SUA, privind subvenţiile ilegale pe care le-a primit producătorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington-ul să aplice sancţiuni în sumă de 7,5 miliarde dolari (circa 6,9 miliarde euro) anual, potrivit EFE.

UE, la rândul său, aşteaptă ca Organizația Mondială a Comerțului să se pronunţe într-un caz similar, legat de ajutoarele americane pentru Boeing şi a avertizat SUA că se vede obligată să vină cu contramăsuri similare.

Potrivit Eurostat, exporturile totale ale UE spre Statele Unite au atins anul trecut 320 miliarde euro, iar produsele vizate de taxele vamale suplimentare reprezintă exporturi anuale de aproximativ 6,8 miliarde euro. Noile taxe vamale se ridică la 10% pentru avioane şi la 25% pentru produsele alimentare şi textile, precum şi pentru produsele industriale germane.

Agenţia de presă AFP a realizat, în contextul introducerii noilor taxe, o analiză vizând principalele sectoare şi produse afectate, analiză preluată de Agerpres.

Aeronautică

Avioanele de linie Airbus asamblate la Toulouse (Franţa) sau Hamburg (Germania) vor fi supuse unor tarife de 10%, dar nu şi subcontractorii. Exporturile aeronautice spre SUA s-au ridicat la 3,16 miliarde euro anul trecut, potrivit centrului german de studii IfW Kiel, însă valoarea totală a avioanelor pe care Airbus preconizează să le vândă în 2020 în America de Nord se ridică la 120 miliarde dolari.

"Dacă vom avea un război comercial, vom ajunge cu două monopoluri regionale: Boeing în America şi Airbus în Europa", a declarat o sursă industrială europeană. Sursa a adăugat că, în cazul avioanelor produse în Franţa, SUA intenţionează să impună tarife de import în valoare de 190 milioane de dolari.

Vinurile spaniole şi franceze

O nouă taxă de 25% vizează vinurile non efervescente franceze, spaniole, germane şi britanice, cu un conţinut de alcool mai mic de 14% şi în sticle mai mici de doi litri. Nu sunt afectate vinurile vrac sau şampania.

În 2018, vânzările de vinuri franceze pe piaţa americană s-au ridicat la un miliard de euro, potrivit Federaţiei exportatorilor de vinuri şi băuturi spirtoase din Franţa, care a cerut guvernului de la Paris să introducă imediat măsuri de sprijin.

Spania va fi de asemenea afectată, în condiţiile în care, anul trecut, a exportat spre SUA vinuri în valoare de 240 milioane euro, precum şi Germania, cu exporturi de vinuri şi băuturi spirtoase în valoare de 180 milioane euro.

În schimb, Italia este scutită de sancţiuni, în condiţiile în care, anul trecut, a avut exporturi de vinuri spre SUA în valoare de 1,5 miliarde euro.

Whisky-uri scoţiene

Vor fi taxate cu 25% băuturile spirtoase britanice, irlandeze, germane, spaniole şi italiene, în timp ce coniacul francez este scutit. În prima linie este "whiskey single malt" scoţian, care constituie mai mult de jumătate din valoarea produselor britanice vizate de SUA, cu o valoare de 460 milioane dolari anul trecut. Însă măsurile care vizează "single malt"-ul scoţian vor avea un efect disproporţionat asupra micilor producători independenţi, în timp ce marile grupuri vor putea face faţă sancţiunilor.

Brânzeturi

Pe lista americană se regăseşte o gamă largă de brânzeturi precum cheddar, stilton, parmezan, diferite soiuri de brânză de capră sau de brânzeturi albastre, cu excepţia notabilă a roquefort-ului francez. Autorităţile franceze cred că impactul tarifelor de 25% asupra brânzeturilor franceze va fi unul marginal, însă guvernul olandez avertizează că aproximativ jumătate din exporturile olandeze, în valoare de 80 milioane euro anul trecut, vor fi afectate.

Uleiul de măsline spaniol


Printre celelalte produse alimentare vizate se numără în special uleiul de măsline spaniol, care va fi taxat cu 25%, alături de anumite fructe (portocale, lămâi şi cireşe) şi sucuri, precum şi anumite tipuri de produse din carne şi cârnaţi, biscuiţi şi cafea din Germania. Anul trecut, Spania a exportat spre SUA ulei de măsline în valoare de 405 milioane euro, iar sectorul asigură 400.000 de locuri de muncă în Spania. Exporturile de măsline au adus şi ele un plus de 179 milioane euro. În total, jumătate din exporturile spaniole de produse agroalimentare spre SUA vor fi taxate, adică produse cu o valoare de un miliard de dolari.

În schimb, uleiul de măsline din Italia (care anul trecut a realizat exporturi de 436 milioane euro spre SUA) nu va fi supus tarifelor suplimentare. Doar 500 milioane de euro din exporturile totale de patru miliarde euro de produse alimentare italiene spre SUA vor fi afectate.

Produse industriale germane

Dacă automobilele au fost scutite de această salvă de sancţiuni impuse de autorităţile americane, anumite produse industriale germane, variind de la scule electrice portabile şi până la excavatoare produse în Germania, vor fi taxate cu 25%, la fel ca şi lentilele pentru aparatele foto produse în această ţară.

Textilele britanice

Doar Marea Britanie va fi vizată de o taxă de 25% pentru produse textile în valoare de zeci de milioane de euro, care variază de la pulovere de lână şi caşmir şi până la costume pentru bărbaţi sau articole de lenjerie.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 28°C
IASI 20°C 23°C
CLUJ 20°C 22°C
CONSTANTA 20°C 23°C
CRAIOVA 26°C 27°C
BRASOV 19°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI