Bătrânii noştri trăiesc în mizerie şi mor cu zile. Teoretic, cei bolnavi, ar trebui să aibă parte de îngrijiri medicale la domiciliu. Însă firmele care oferă asemenea servicii activează, în general, în oraşe. Iar fondurile sunt oricum insuficiente. Aşa că, bătrânii suferinzi de la sate nu au niciun ajutor. Autorităţile promit, însă, că îngrijirea persoanelor în vârstă va deveni o prioritate.
Alexandru Gaborean este singurul om care trece pe la o bătrână de 86 de ani cu probleme cardiace s-o întrebe cum se mai simte. Femeia locuieşte într-un sat din Braşov, unde nu există medic de familie.
De cei 62 de bătrâni, dintre care mulţi sunt bolnavi cronic, au grijă patru asistenţi. Printre ei, şi Alexandru. Totul, datorită unui proiect iniţiat de un ONG.
În România sunt 480 de firme care le oferă bătrânilor servicii medicale la domiciliu, dar majoritatea lucrează în oraşe. Bătrânii bolnavi de la sate se descurcă aşa cum pot.
Alte state europene au găsit deja soluţii. De exemplu, francezii care au peste 60 de ani pot cere gratuit servicii de îngrijire la domiciliu. Asistenţii îi consultă, verifică dacă şi-au luat medicamentele, îi ajută să meargă şi, dacă e nevoie, le dau de mâncare.
Statisticile spun că 2 din 100 de români au nevoie de servicii de îngrijire la domiciliu pe termen lung.